Eleccions generals 2023
Meritxell Batet serà la candidata del PSC, seguida pels ministres Miquel Iceta i Raquel Sánchez
El PSC ja té definit el trident amb què pensa disputar les eleccions generals a Catalunya: com ja va avançar EL PERIÓDICO, serà la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, qui tornarà a encapçalar la llista. Després d’ella hi aniran el ministre de Cultura, Miquel Iceta, de número dos, i la de Transports, Raquel Sánchez de número tres, segons ha pogut saber aquest diari. El partit liderat per Salvador Illa, que ha recollit les propostes de les agrupacions i federacions, oficialitzarà aquest dimecres la candidatura de Batet i ratificarà en el consell nacional de diumenge aquesta llista, amb la qual busca exhibir el seu pes dins del PSOE i en la governabilitat de l’Estat.
La formació ja va deixar clar que no hi havia temps per organitzar unes primàries, així que ha recorregut al mecanisme exprés per confeccionar la candidatura. En el quart lloc de la llista hi anirà José Zaragoza, membre de la direcció del grup parlamentari; Mercè Perea, en el cinquè, i Paco Aranda, en el sisè.
Els socialistes catalans senten el pes a les seves espatlles d’exercir de locomotora perquè el PSOE remunti i aguanti a la Moncloa, més encara després d’una patacada electoral en les municipals en feus com ara València i Andalusia. Enmig de tanta debacle, el PSC ha aconseguit tornar a ser el més votat a Catalunya desbancant ERC. Tot i que existien certes expectatives sobre com s’encaixaria en la candidatura a la presidenta del Congrés i a dos ministres, Illa ha optat per aplicar el criteri que en la direcció consideren com el «més lògic». No només en cas de poder tornar a governar, sinó que el PSC també he escollit el seu equip tenint en compte l’escenari de veure’s relegats a l’oposició.
Batet no només va aguantar el pols quedant segona davant una ERC liderada per Gabriel Rufián –tot i que en les del 28 d’abril va ser Oriol Junqueras el número u–, sinó que el partit considera que el seu perfil cotitza a l’alça després de la gestió que ha fet a la Cambra baixa en una difícil legislatura amb Vox a l’hemicicle i un PP que també ha contribuït a la crispació. Ja durant la campanya en les municipals se li va donar tribuna en dos mítings i es va elogiar la seva capacitat per preservar la «dignitat» institucional.
A més, la tercera autoritat de l’Estat és una de les dirigents que suscita més confiança en Sánchez. Ja el 2015, en un gest inèdit destinat a remarcar l’aposta de l’actual president del Govern pel diàleg territorial, va ser la número dos del PSOE per Madrid, només per darrere del mateix Sánchez. També va exercir de coordinadora del programa electoral socialista. Des del 2016, ha sigut la cap de llista del PSC en totes les generals que s’han convocat, per dirigir primer el Ministeri de Política Territorial, abans de la coalició amb Unides Podem, i passar després a la presidència del Congrés.
Iceta, que en aquests moments és també president del PSC, ocuparà el segon lloc –una posició desconeguda per a qui va liderar el partit i va encapçalar en dues ocasions les llistes com a candidat a la Generalitat– i es preveu que tingui també un alt protagonisme a la campanya. Qui no va acompanyar Jaume Collboni en la contrarellotge de les municipals va ser la ministra Raquel Sánchez, a qui fa setmanes que ERC assenyala com a responsable del mal funcionament de Rodalies impulsant fins i tot la seva reprovació tant al Congrés com al Parlament. Es tracta del principal hàndicap que arrossegava la dirigent per poder ser considerada com a possible candidata.
Locomotora del PSOE
Notícies relacionadesIlla, que acumula en el seu historial una victòria en les catalanes del 2021 i les municipals, ha deixat clar que surt a guanyar per tornar al PSC la supremacia també en aquesta contesa com un pas més en el seu propòsit d’assolir la presidència de la Generalitat en les pròximes catalanes i ser determinants perquè es revalidi la Moncloa. L’objectiu, en resum, és fer el triplet. Els socialistes catalans presumeixen que amb Pedro Sánchez al capdavant la seva presència estatal ha sigut més significativa que mai.
Més enllà de Batet i dels ministres Iceta i Sánchez, el PSC compta amb Eva Granados com a portaveu al Senat, a més d’amb Montse Mínguez, Víctor Gutiérrez i Manuel García Salgado a la cúpula del PSOE, i importants càrrecs a l’executiu, entre ells, Francesc Vallès com a secretari d’Estat de Comunicació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034