Ressaca del 28M
Aragonès eludeix els pactes locals de Junts amb el PSC i demana als postconvergents «una agenda política» col·lectiva
Pere Aragonès, i en general ERC, ha arribat a la conclusió que, per avançar en el camí cap al referèndum d’autodeterminació, com li exigeixen les bases i s’imposa com a meta la cúpula republicana, necessita Junts. Només així s’explica que Esquerra miri cap a una altra banda mentre els postconvergents i els socialistes, després de les eleccions del 28M, van firmant acords en cascada en l’àmbit local. La pugna democràtica pel referèndum pactat, ha assenyalat Aragonès als voltants de Marsella, aquest dimecres, és una qüestió d’equilibri de forces entre la Generalitat i l’Estat. I tenint en compte aquesta situació el president ha demanat als postconvergents, sense citar-los, que a més dels moviments tàctics, pecuniaris i alimentaris, s’avinguin a traçar «una agenda política» comuna.
El cert és que ERC ho ha intentat en solitari. Per exemple, amb l’acord de claredat. Però l’estat inicial dels treballs per aconseguir aquest pacte ha impedit que Esquerra anés als comicis amb cap indici de mística. Els treballs d’uns acadèmics semblen poc vibrants per fer aixecar del sofà l’independentista desmobilitzat. El cap de l’Executiu ha reconegut que per a les altes parets que s’han d’escalar necessita una majoria forta i estable al Parlament. Una cosa que ara no té, al comptar només amb 33 dels 135 diputats de l’hemicicle.
Perquè l’obsessió d’ERC ara és mobilitzar el seu electorat. Per fer-ho, per contradir fins i tot els que titllen la gestió del dia a dia, sempre més gris que l’èpica nacional, d’‘autonomisme’, Aragonès ha recordat que el seu «és el primer Govern que ha restituït consellers de l’1-O [amb referència a Meritxell Serret]; el Govern que ha canviat el criteri sobre l’actuació judicial a seguir en cas d’incidents entre els Mossos i manifestants; el Govern que ha posat el referèndum sobre la taula i el Govern que ha recuperat el diàleg amb les institucions europees, un diàleg en què sempre ha estat present l’autodeterminació».
Més fruits
Notícies relacionadesLa conclusió de tot això és que «cal continuar treballant per la independència», ha asseverat, abans de reconèixer que a ell també li hauria agradat que la taula de diàleg, negociació i pacte entre Estat i Generalitat «hagués donat més fruits».
Sempre amb la vocació d’estendre el màxim de ponts possibles amb Junts, Aragonès es va desfer en elogis cap a l’elecció, per part dels postconvergents, de l’exalcaldessa de Vic, Anna Erra, com a candidata a succeir la condemnada Laura Borràs al capdavant de la Cambra catalana. «Celebro que per fi s’acabi la interinitat que vivia el Parlament», des de la suspensió de les funcions parlamentàries de la presidenta de Junts, i, va afegir «és una magnífica ocasió per reconstruir complicitats» amb Junts. «Espero fer ben aviat una reunió de treball amb la nova presidenta de la Cambra», ha assegurat el cap de l’Executiu, que compromet per tant, i no és cap sorpresa, el vot d’ERC a favor de la postconvergent.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear