Eleccions generals 23J
El risc de col·lapse arrossega Podem a un acord amb Sumar per al 23J
Podem arrossega els peus cap a un acord amb Sumar. Aquest divendres a mitjanit expira el termini per registrar la coalició liderada per Yolanda Díaz, i el partit de Ione Belarra enfila la recta final mirant de pressionar amb els temps per guanyar posicions, però sabent que en aquest cas tenen més que perdre que de guanyar. El risc de col·lapse és real a les files morades, amb l’amenaça de fractura si no aconsegueix l’entesa amb Sumar. Les negociacions continuen a ritme lent, però amb petits avanços i la sensació és que finalment s’arribarà a una entesa, obligada per la delicada situació del partit.
En les últimes hores els territoris de Podem han llançat serioses advertències a la cúpula morada, que en el dia d’avui ha evitat obrir un debat intern sobre com enfocar les negociacions, i que la setmana passada es va enrocar en posicions de màxims. L’executiva defensa la tesi que ha d’ocupar un paper «determinant» en el projecte.
Volen que aquesta màxima es vegi corresposta amb àmplia presència en les llistes i amb diputats assegurats en tres places clau: Madrid, el País Valencià i Catalunya, on Podem no té presència i on els partits de referència són Més Madrid, Compromís i Catalunya en Comú, la formació d’ Ada Colau. Aquestes peticions són el principal escull en les negociacions, que malgrat els retrets creuats entre els diferents aliats, continuen avançant amb Podem.
«Volem enviar un missatge d’optimisme, les coses van bé, és un puzle complex però les converses avancen. No esperarem fins a l’últim minut per al tancament de l’acord, però sí traslladar que les converses avancen a molt bon ritme i que som optimistes de començar a donar notícies ben aviat», va defensar aquest dimecres el nou portaveu de campanya de Sumar, Ernest Urtasun, des de Sevilla. Menys entusiasme exhibia Ione Belarra, que mostrava la seva intenció de «tancar un acord al més aviat possible». «Podem ha estat on ha estat sempre, que és treballant per la unitat. Quan tinguem novetats us les farem arribar», va defensar.
Risc de ruptura
L’entusiasme, en tot cas, no és la raó que porta Podem a l’acord. El partit és conscient que, si manté les seves posicions, s’enfronta a un seriós risc de ruptura que es traduiria en una «desbandada» de quadros que passarien a integrar-se en el projecte de Yolanda Díaz sense la mediació de Podem, adverteixen fonts de l’espai. Un buidament, en definitiva, que deixaria l’organització minvada i en una posició més fràgil per acudir a les urnes en solitari.
Fonts de la formació morada apunten que és previsible que s’esgoti el termini de la negociació, contra el que desitja Díaz d’arribar amb temps a l’acord. Una circumstància que és habitual en l’estil negociador dels morats, que solen portar al límit les converses. Però l’acord és l’única via d’assegurar la supervivència del partit, en termes orgànics. La pressió per anar en les llistes de Sumar és màxima per a Belarra, més encara després de l’onada de peticions arribades dels territoris.
«L’acord és el mandat de l’executiva»
Una de les últimes ha sigut la candidata per la Comunitat de Madrid, Alejandra Jacinto, que ha reclamat arribar a un acord sense tenir la unitat «com un fetitxe», sinó entenent-lo com una manera de fer política. El pas va en el mateix sentit en què va anar Jesús Santos, líder autonòmic de Podem a la capital, que també va reclamar l’adhesió a Sumar la setmana passada, però adquireix més rellevància, al ser Jacinto una de les persones de confiança de l’executiva de Podem. Les ministres morades es van bolcar a donar-li suport durant la campanya electoral, i ara és una de les veus que també demana aplanar el pacte.
La líder de la federació extremenya, Irene de Miguel, ha sigut potser la més clara, i ha arribat a demanar «fer un pas a un costat» a qui fos un obstacle per a aquesta finalitat, perquè «el mandat que té l’executiva de Podem és arribar a un acord i cal fer-ho». «Aquells que no creguin en la unitat han de fer un pas a un costat, deixar els que creiem que la unitat sí que és el camí i que a més cal fer-ho amb el motiu d’il·lusionar la gent», va assegurar a Canal Extremadura, després que la seva direcció regional –Consell Ciutadà– recolzés per unanimitat integrar-se a Sumar. «Els hi hem traslladat a la secretària general i a la secretària d’organització», va defensar De Miguel, que va reclamar al seu partit «humilitat» en les negociacions i assumir «cessions», després dels resultats del 28 de maig.
Amenaça de fuga
La líder de Podem a Navarra, Begoña Alfaro, també advertia de la «irresponsabilitat impressionant» que suposaria no arribar a un acord amb Sumar, alhora que llançava una advertència velada sobre la possibilitat de sortida de Podem: «Si no es dona acord, valorarem què fer; seria una irresponsabilitat perquè posaria alfombra vermella a la dreta», defensava Alfaro. El líder de Podem a Galícia, Borja San Ramón, demanava aquest dimecres «generositat» i assenyalava que «acordar no és resignar-se». «Cal fer possible el necessari».
També en les últimes hores, al País Valencià, militants i càrrecs de Podem han impulsat un manifest en el qual reclamen integrar-se «en una confluència àmplia estructurada des de Sumar», amb primàries triar les candidatures per a les eleccions generals del 23 de juliol.
Balears, Canàries, Astúries, Aragó...
Les d’avui no són les primeres veus que es pronuncien en aquest sentit. En els últims dies també ho han fet a les Balears, on la seva candidata, Antonia Jover, considerada oficialista, va fer una crida a l’acord després d’assumir responsabilitats i posar el seu càrrec a disposició del partit. Ho va fer després que l’exvicepresident balear de Podem, Pedro Yllanes, carregués durament contra la cúpula morada, en demanés dimissió i en reclamés la dissolució per integrar-se a Sumar.
La federació de Podem a les Canàries també va publicar un comunicat el cap de setmana defensant el seu compromís «inequívoc» amb la unitat entorn de Sumar, mentre que la candidata d’Astúries, Covadonga Tomé, va llançar un altre comunicat posant-se a disposició de Yolanda Díaz per a les generals.
Notícies relacionadesTambé a Podem Aragó, on la seva líder, Maru Díaz és considerada oficialista, van fer un comunicat posant els seus càrrecs a disposició de la militància després del 23J i cridant la cúpula estatal a «fer tot el possible» per aconseguir «la unitat en les generals i revalidar un govern de coalició».
La federació de Podem a Euskadi, liderada per Pilar Garrido, ja es va llançar als braços de Yolanda Díaz durant la campanya electoral, i després de múltiples crides a l’acord entre Podem i Sumar, seria un dels perfils que podria adherir-se a les files de la vicepresidenta del Govern central sense grans problemes en cas que, en un nou gir de guió, es torcés l’acord.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia