L’agenda del president
Pere Aragonès viatja avui a Marsella per abordar la canalització d’hidrogen verd
Atapeïda visita d’un dia de Pere Aragonès a Marsella, segona ciutat francesa i destí de la canalització d’hidrogen verd que els governs d’Espanya, França i Portugal van acordar construir el desembre passat. La primera parada de l’estada del president per terres franceses serà, precisament, la planta d’hidrogen Fos-sur-Mer, on arribarà l’hidroducte, rebatejat com a H2Med, després del poc exitós bateig com a Bar-Mar. I és que per a la Generalitat, aquesta infraestructura és estratègica.
Durant la visita, el president català mantindrà una trobada amb els responsables de GRTgaz, la principal operadora gasística de la regió i que serà un dels actors que implementarà el projecte de l’H2Med a Marsella. I és que, malgrat que s’havia assenyalat la possibilitat que la futura infraestructura entre Espanya i França pogués, en un primer moment, transportar gas natural, per posteriorment destinar-se exclusivament a hidrogen verd, finalment serà un conducte construït per a l’hidrogen com a única finalitat. Bàsicament, perquè les regles per demanar finançament europeu exigeixen que només sigui una canonada que transportarà hidrogen.
Es pot recordar que la idea inicial era construir una canalització de gas natural, el MidCat, el projecte d’interconnexió que havia d’unir Espanya i França a través del Pirineu. Però davant la falta d’acord amb la part francesa el president del Govern, Pedro Sánchez, el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre portuguès, António Costa, van optar per una alternativa que consideren «factible» i «viable»: un «corredor d’energia verda» entre Barcelona i Marsella que permetrà transportar hidrogen verd.
Després de la visita a la planta, Aragonès mantindrà una reunió amb el seu homòleg amfitrió, el president de la Regió Sud Provença-Alps-Costa Blava, Renaud Muselier. Serà aquí on aparegui l’altre gran motiu del viatge, i és que els dos presidents abordaran l’acord de cooperació entre els dos governs i qüestions de col·laboració en l’àmbit de la sequera i la gestió de l’aigua. Evidentment, el mateix hidroducte H2Med i el projecte de Macroregió Mediterrània, que Aragonès mira de revitalitzar, ocuparan part del temps de la reunió.
Consell Mundial de l’Aigua
Seguint amb la sequera, Aragonès es veurà amb el president del Consell Mundial de l’Aigua, Loïc Fauchon. El Consell Mundial de l’Aigua està format per 260 organitzacions de 52 països: agències de les Nacions Unides, institucions intergovernamentals, governs nacionals i regionals, sector privat, societat civil i institucions acadèmiques.
Notícies relacionadesAmb seu a Marsella, la seva missió és reunir la comunitat internacional per promoure la gestió de l’aigua comuna prioritat política per al desenvolupament sostenible i equitatiu del planeta.
Posteriorment intervindrà en una conferència, juntament amb Muselier i Fachon i en què també intervindrà el Comissari europeu de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, en la qual s’abordarà la gestió de l’aigua, també en relació amb l’agricultura, la indústria i el turisme.
- Claverol i "la millor feina del món"
- Patricia Franquesa: "Quan pateixes una sextorsió penses que no s’acabarà mai"
- Junqueras i la polèmica dels cartells aviven el debat a ERC
- Aldama creu que Rubiales el va trair al pujar l’Andorra i no el seu Zamora
- Sánchez aplana els Pressupostos i allunya una remodelació del Govern