Cas Gürtel
Una testimoni en el judici de la Gürtel: «El director de la Ciutat de les Arts em va demanar que destruís tota la documentació»
Una extreballadora de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) ha declarat en l’últim judici per la trama valenciana de la Gürtel que el director de Cacsa el 2009 «em va demanar que destruís tota la documentació» relativa a la contractació de l’estand de Grans Projectes que va executar l’empresa Orange Market per a l’edició de Fitur del 2009. Un contracte pel qual estan acusats l’exdirectora de Promoció Institucional i l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps.
El director de Cacsa que va demanar destruir tota la documentació va ser Jorge Vela, exdirector de l’Institut Valencià de Finances i exdirector general d’Economia. La comercial de Cacsa que ha declarat avui com a testimoni davant l’Audiència Nacional ha confirmat que no li va fer cas. El cas Gürtel acabava d’esclatar (el 6 de febrer del 2009) quan li va donar aquesta ordre. «El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències em va dir que destruís els correus electrònics. Però jo havia vist que la policia sortia amb les torres de servidors d’Orange Market i sabia que jo havia intercanviat correus amb Cándido Herrero, per la qual cosa em vaig guardar tota la informació encara amb més minuciositat perquè miri on m’estic veient».
Aquesta testimoni i el seu superior a Cacsa el 2009, que també ha comparegut com a testimoni, van assistir a la reunió del 30 de desembre entre la directora general de Relacions Institucionals, Dora Ibars, i els representants d’empreses públiques i conselleries que impulsaven grans projectes. «La reunió va estar liderada per Dora Ibars, aquí se’ns va facilitar la informació de la fira [Fitur 2009] i ja estava tot tancat.»
Notícies relacionadesEls dos nous testimonis aprofundeixen la versió de la Fiscalia Anticorrupció sobre l’adjudicació de l’«estand de grans esdeveniments de la Comunitat Valenciana a Fitur 2009» cofinançat per nou empreses públiques. Segons el ministeri públic l’exdirectora general de Promoció Institucional, Dora Ibars, va fer d’«enllaç» entre la trama Gürtel i les entitats públiques perquè la construcció de l’estand s’encarregués a les empreses de la Gürtel «sense tramitar cap procediment de contractació i sense respectar els principis de transparència, publicitat i concurrència», segons la Fiscalia Anticorrupció.
El negoci per a la trama Gürtel només en aquest contracte hauria sigut rodó, ja que la construcció de l’estand els va costar 148.539,85 euros però van facturar a les sis empreses públiques un total de 366.529 euros, segons la interlocutòria d’obertura de judici oral dictat pel Jutjat Central d’Instrucció 5 l’11 de gener del 2016. Aquests diners no es van arribar a cobrar perquè totes les factures es van emetre la mateixa setmana que el cas Gürtel va esclatar i el jutge Baltasar Garzón va ordenar les detencions dels capitostos de la Gürtel el febrer del 2009.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme