Pactes municipals

Junts corregeix Borràs i s’afegeix a un pacte contra l’extrema dreta a Ripoll

Junts corregeix Borràs i s’afegeix a un pacte contra l’extrema dreta a Ripoll

ACN

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya se sumarà finalment al pacte impulsat per ERC, el PSC i la CUP per evitar que a Ripoll governi el partit d’extrema dreta independentista Aliança Catalana.Així ho ha acordat la direcció del partit, malgrat que la seva presidenta, Laura Borràs, havia apostat per deixar governar la llista més votada, encapçalada per Sílvia Orriols.La rectificació l’ha fet en roda de premsa la candidata al Congrés, Míriam Nogueras, que ha assegurat que la posició de Junts «és inqüestionable» i que passa per fer un «cordó sanitari» contra l’extrema dreta.

Malgrat la contundència de Nogueras en la resposta, la reunió de l’executiva del partit celebrada aquest matí ha sigut agitada. Segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, el secretari general, Jordi Turull, així com destacats dirigents com David Saldoni i Salvador Vergés han replicat amb contundència Borràs, que durant la reunió ha defensat de nou la posició expressada aquest diumenge a Twitter, quan va assegurar que no era «correcte» contradir «la voluntat popular». El més contundent, segons fonts presents en la reunió, ha sigut el mateix Turull, que ha tallat d’arrel qualsevol intenció de facilitar l’alcaldia als ultres.

Altres dirigents presents en la trobada, del sector pròxim a Borràs, matisen que el que hi ha hagut són «expressions de la complexitat de la decisió tenint en compte la situació específica de Ripoll», però neguen que la líder del partit sigui partidària de «deixar governar l’extrema dreta si hi ha un acord estable que ho impedeixi» i asseguren que només s’ha valorat l’opció «per desinflar un partit xenòfob».

Hores més tard, la mateixa Borràs ha parlat, de nou a través de Twitter, d’«intoxicacions interessades i insults» i ha apostat per «reflexionar» sobre els motius que ha portat Orriols a guanyar a Ripoll i sobre com actuar perquè «no torni a passar enlloc».

Dubtes al grup municipal

Aliança Catalana va guanyar les recents eleccions municipals a la capital del Ripollès, sent la força més votada amb el 30,76% de les paperetes. Resultats que li van valer sis regidors, però no els nou requerits per a una majoria absoluta. La gran derrotada de les eleccions va ser justament Junts, que fins ara governava la localitat, i que el 28M va perdre més de la meitat dels seus representants, passant de vuit a tres regidors.

Una patacada que ha portat la candidatura municipal a dubtar sobre quina era la millor estratègia a partir d’ara. No obstant, fonts de la direcció de Junts són taxatives i donen per fet que hi haurà «cordó sanitari» contra Orriol. El que sí que donen és llibertat als seus regidors en aquest municipi per decidir amb quina fórmula. Perquè el pacte contra Aliança Catalana tiri endavant en la investidura de dissabte es necessiten els vots d’ERC, el PSC i la CUP.

Borràs va apostar per deixar governar Orriols

Aquest diumenge, la presidenta de Junts es va oposar a un pacte per impedir que Aliança Catalana governi a Ripoll, assegurant que no era «partidària» de portar a terme el pacte alternatiu. «Penso que si defenso que contradir la voluntat popular quan ens perjudica no és correcte; fer-ho quan ens afavoreix, tampoc», assegurava a través de les xarxes socials, un missatge que va agrair la mateixa Sílvia Orriols.

Notícies relacionades

Hores més tard, i després d’una allau de crítiques, va matisar la seva posició i es va mostrar partidària de deixar en mans dels quadres locals del partit la decisió sobre si fer un cordó sanitari als ultradretans. Tot i així, va insistir que «deixar governar un temps» pot ajudar que «tothom vegi el seu autèntic rostre» i acabar votant una moció de censura «sense convertir-los en víctimes i fent-los créixer».

«Tenim l’exemple de Badalona, on l’estratègia de no deixar-los governar no només no soluciona el problema, sinó que l’agreuja», va afegir.