Crisi de l’Executiu

Aragonès explicarà aquest dimecres els canvis del Govern davant el Parlament

Aragonès explicarà aquest dimecres els canvis del Govern davant el Parlament

EFE VIDEO/MARIONA PUIG ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El president Pere Aragonès compareixerà aquest dimecres davant el Parlament per explicar els canvis en la composició del Govern, amb l’entrada d’Ester Capella a la conselleria de Territori, Anna Simó a Educació i David Mascort a Acció Climàtica. Un moviment del cap de l’executiu que, alhora, ha ajornat el ple monogràfic sobre Educació que havia de començar aquest dimarts a la tarda. Així ho ha decidit la junta de portaveus en la reunió feta aquest matí, presidit per primera vegada per la nova presidenta de la institució, Anna Erra.

El mateix Govern va demanar al Parlament aquesta suspensió, després del relleu del fins ara conseller d’Educació, Josep Gonzàlez- Cambray. Junts, precursor del ple monogràfic, ha acceptat la petició i s’ha acabat aprovant un ajornament fins a l’últim ple de juny, just abans de començar la campanya electoral de les eleccions generals. Els Comuns, la CUP i Vox s’han manifestat a favor de mantenir la sessió d’aquesta tarda, però han acabat votant –juntament amb la resta de grups– per ajornar-ho.

Prestacions expresidents

Així, el ple d’aquesta setmana començarà dimecres, amb la sessió de control, i seguirà amb la compareixença extraordinària d’Aragonès per donar compte de les modificacions de l’Executiu. Unes explicacions que donaran pas a un torn d’intervencions per part de l’oposició. També s’ha acordat celebrar el debat a la totalitat –el primer pas per tramitar i aprovar qualsevol iniciativa– de les propostes de llei per modificar les prestacions a expresidents del Parlament instades pel PSC, els Comuns i Cs arran del cas de la líder de Junts, Laura Borràs.

En el dia d’avui, els excaps del Parlament tenen dos drets econòmics: una indemnització per cessament del càrrec i una pensió vitalícia una vegada es jubilen. El primer es tracta d’una assignació mensual del 80% del sou durant la meitat del temps que va estar en exercici i amb un mínim d’una legislatura, cosa que permetria LauraBorràs cobrar fins a 8.000 euros mensuals durant 4 anys –tot i que ja hi ha renunciat–. La segona prestació és una pensió que representa el 60% del sou quan compleixen els 65.

Notícies relacionades

La proposta dels socialistes és derogar la llei, però amb una disposició transitòria que permeti als expresidents que estan actualment en aquest règim cobrar un 20% del sou –en lloc del 80%– durant sis mesos. Els Comuns també plantegen anul·lar aquesta prestació, tant dels expresidents del Parlament com dels de la Generalitat, però només si han sigut condemnats per delictes vinculats a la corrupció. Finalment, la proposta de Ciutadans fa un pas més i planteja eliminar de cop totes la pagues als expresidents –sense cap transitorietat–, als exconsellers i també l’assignació extra als caps de l’oposició.

Objectiu: esgotar la legislatura

Aragonès va anunciar aquest dilluns canvis a tres conselleries. Es donava per fet el d’Acció Climàtica, després de la designació de Teresa Jordà com a número dos de les llistes d’ERC al 23J, però el president va fer un pas més i va optar per modificar també alguns dels departaments amb més controvèrsia, amb la finalitat que li permetin aguantar fins al 2025 i esgotar la legislatura. Així, Anna Simó substitueix Cambray a Educació i Ester Capella supleix Juli Fernández a Territori.