Abans de les generals

Feijóo autoritza coalicions amb Vox en ajuntaments i autonomies

Feijóo autoritza coalicions amb Vox en ajuntaments i autonomies

Mateo Lanzuela / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Vox ja no fa por» és una frase que repeteixen cada vegada més alts càrrecs del PP aquests últims mesos. I Alberto Núñez Feijóo està deixant clar aquests dies que la secunda. El president dels populars ha començat la setmana donant via lliure a un Executiu de coalició amb Vox a la Comunitat Valenciana i l’acabarà aquest dissabte fent el mateix en desenes d’ajuntaments. El dia 17 s’elegiran els alcaldes en els més de 8.000 municipis de tot Espanya i Vox assegura que en 135 la suma dels dos partits de dretes «és fonamental per desbancar l’esquerra de les institucions». Per ara ja han tancat acords a Elx i Guadalajara i hi ha reunions entre les dues formacions en una desena de capitals de província.

El candidat del PP a la Generalitat del País Valencià, Carlos Mazón, va anunciar un acord amb Vox per compartir el futur Executiu autonòmic i cedir-li la presidència de les Corts. El va aconseguir després de negociar durant dies amb molta discreció que els ultres no exigirien incloure en el Govern el seu cap de files, Carlos Flores Juberías, condemnat per violència masclista.

El repartiment de conselleries amb el partit de Santiago Abascal es coneixerà en les pròximes setmanes. Es dona per fet que els ultres n’ocuparan dues o tres, tot i que es quedaran probablement sense vicepresidència, informa Mateo L. Belarte. «Feijóo m’ha felicitat per arribar a un principi d’acord al País Valencià», va assegurar Mazón en una roda de premsa.

Aquest és el segon Govern d’una autonomia que compartiran el PP i Vox. El primer va ser el de Castella i Lleó (10 de març del 2022). En aquests moments hi ha candidats populars que estan pendents de negociacions amb la ultradreta per tancar les seves investidures a quatre territoris: les Balears, Extremadura, Aragó i Múrcia. A Cantàbriano serà necessària cap negociació amb els d’Abascal, perquè el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), de Miguel Ángel Revilla, ajudarà que el PP governi en minoria i no hagi de recolzar-se en Vox. 

Sorpresa a les files populars

La velocitat de l’acord en la comunitat llevantina va agafar per sorpresa barons i alts càrrecs del partit. Algunes de les fonts consultades assenyalen el «risc» de l’acostament a Vox cinc setmanes abans de les eleccions del 23J. Un parlamentari va assegurar que el pacte «ha creat confusió en el partit». «És cert que Vox no causa por, però sí algunes de les seves polítiques», va continuar. Un baró la investidura del qual està en mans de diputats ultres va admetre el seu temor que «el bon acord de Mazón» porti Vox a ser «més exigent» a la seva comunitat. 

El pacte amb Vox a Castella i Lleó del 2022 el va aconseguir Alfonso Fernández Mañueco (PP) pocs dies després que se sabés que Feijóo succeiria Pablo Casado al capdavant del partit, però el polític gallec va marcar tota la distància que va poder amb la decisió. Ara, en el cas valencià i en els acords en municipis com Elx, Guadalajara i els altres molts que s’oficialitzaran dissabte, seran responsabilitat completa de Feijóo. 

Sense preguntes per a Feijóo

El líder del PP es va escapolir ahir dimarts de la premsa en l’acte en què va participar a Aranjuez amb tots els números u provincials del seu partit. El dirigent conservador va anar al municipi madrileny per fer-se una foto institucional davant el palau reial i en va marxar a correcuita, sense voler respondre preguntes dels periodistes. La notícia de l’acord a València va saltar tot just quatre minuts després que sortís amb cotxe per tornar a la capital. 

Fonts de l’equip de Feijóo afirmen que la decisió de Vox d’apartar Flores Juberías (l’enviaran al Congrés dels Diputats com a cap de llista per a les generals) ha sigut clau per a l’entesa amb Mazón. Flores Juberías està condemnat per violència masclista contra la seva exdona i la direcció de Génova, a través del portaveu, Borja Sémper, va vetar dilluns la seva entrada en l’Executiu de coalició. «Una vegada que el condemnat no entra en el Govern valencià era probable que arribessin a un acord», apunta un dels barons més rellevants del PP recolzant l’estratègia del seu partit.

Por de Mazón

Notícies relacionades

Segons ha pogut saber aquest diari, les declaracions de Sémper parlant que la inclusió del líder de Vox era una «línia vermella» van preocupar Mazón. L’acord ja estava molt avançat i el dirigent valencià va témer que Vox pogués trencar una negociació que havia aconseguit portar amb sigil al poder aparèixer com un tou davant el seu electorat.

Sémper va arribar a dir que no creu que Flores Juberías pugui «dedicar-se a l’exercici actiu de la política» per haver sigut condemnat per violència masclista. No obstant, tot apunta que Sémper i també Feijóo coincidiran la pròxima legislatura amb ell als passadissos del Congrés.