La constitució dels ajuntaments

Pere Aragonès reclama a Junts que deixi de «flirtejar» amb l’extrema dreta a Ripoll

Pere Aragonès reclama a Junts que deixi de «flirtejar» amb l’extrema dreta a Ripoll

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Al feixisme se’l combat, no s’hi flirteja. A cap poble de Catalunya hem de deixar que avanci l’extrema dreta». El missatge del president de la Generalitat, Pere Aragonès, tenia un clar destinatari, tot i no haver-lo esmentat explícitament: Junts. I un municipi molt concret: Ripoll. Aquí està en joc permetre o no que el partit d’ultradreta independentista Aliança Catalana, liderat per Sílvia Orriols, es quedi amb l’alcaldia, un escenari que depèn de l’actuació erràtica del partit de Laura Borràs i Jordi Turull al municipi.

Just en el primer ple amb Anna Erra exercint ja com a presidenta del Parlament i sense Borràs a la llotja de convidats, Aragonès ha aprofitat per collar els seus exsocis amb un assumpte que remou les seves aigües internes. El president ha advertit que els catalans «no són millors que altres pobles» i que, per tant, «no s’està vacunat davant l’amenaça de l’extrema dreta». Ha dit sense embuts que comença a existir també una extrema dreta que, més enllà de Vox, parla en català.

«Hem de ser molt clars i no tenir cap complicitat ni per activa ni per passiva», ha remarcat, a més d’afegir que aquesta actitud no és suficient per si sola, sinó que ha d’anar acompanyada de la detecció de «les arrels» de les quals es nodreix aquesta «onada reaccionària» i el motiu pel qual atrau determinats votants que acaben recolzant postulats que van «en contra dels seus propis interessos».

Els laments pel pacte entre el PP i Vox per governar al País Valencià han sigut transversal entre els grups d’esquerres del Parlament, que han assenyalat també el risc que es corre a Ripoll. També el PSC i els Comuns han emplaçat el Govern a no donar per fet que la Moncloa quedarà en mans de la dreta i l’extrema dreta passades les generals.

La posició erràtica de Junts

El missatge d’Aragonès era una clar retret a Junts pels seus dubtes i ambigüitats contra l’extrema dreta independentista, i arriba després que la líder de Junts, Laura Borràs, assegurés aquest diumenge que no era «partidària» de forjar un pacte per impedir que l’extrema dreta liderada per Sílvia Orriols governi a Ripoll. Segons Borràs, fer-ho contradiu «la voluntat popular». Ho va fer a través de la seva principal via de comunicació, Twitter, on va rebre una allau de crítiques. Hores més tard ho va matisar, però va tornar a apostar per deixar-los «governar un temps» perquè es pogués veure «el seu autèntic rostre» i acabar votant una moció de censura sense «convertir-los en víctimes». 

Notícies relacionades

La posició de Borràs va xocar amb la de la majoria de la direcció de Junts. El debat dins de l’executiva celebrada dilluns va ser agitat. El secretari general del partit, Jordi Turull, va tallar d’arrel qualsevol intenció de facilitar l’alcaldia als ultres, mentre que Borràs mantenia la seva posició. Finalment, es va aprovar fer un «cordó sanitari» contra Aliança Catalana i així es va defensar en la roda de premsa posterior, en la qual Míriam Nogueras va assegurar que la posició de Junts contra l’extrema dreta era «inqüestionable». 

No obstant, encara no és clar que prosperi el pacte per impedir que Sílvia Orriol governi a Ripoll, pels dubtes i reticències dels quadros locals del partit a Ripoll. Després de dies evitant pronunciar-se, ERC, el PSC i la CUP es van avançar i van presentar un pacte alternatiu, al qual Junts hauria d’afegir-se perquè sumés aritmèticament. Aquest pas no va agrada gens a la candidatura liderada per Manoli Vega, que, malgrat que es van autodescartar per liderar qualsevol pacte després de la patacada del 28M, ara exigeixen liderar el govern alternatiu.