Eleccions generals del 23J

Sumar contacta amb el Front Polisario després de la polèmica del seu número dos en la causa sahrauí

Sumar contacta amb el Front Polisario després de la polèmica del seu número dos en la causa sahrauí
4
Es llegeix en minuts

L’equip de Sumar i el Front Polisario han mantingut contactes en les últimes hores, després de conèixer-se el nomenament com a número dos de Yolanda Díaz d’Agustín Santos Maraver, el que fins a aquest dimecres era ambaixador permanent d’Espanya davant l’ONU. La causa sahrauí serà molt present en la candidatura de la vicepresidenta segona, que sempre ha recolzat l’autodeterminació del Sàhara Occidental malgrat el gir de Pedro Sánchez en aquesta matèria i que en campanya ha apostat per portar l’activista sahrauí Tesh Sidi, de Més Madrid, com a número tres per la capital.

En les últimes hores el paper de Santos Maraver, que va ser assessor de l’exministre socialista Miguel Ángel Moratinos, ha despertat recels en un sector del col·lectiu sahrauí molt mobilitzat, que posava en qüestió la seva figura i l’acusava d’haver treballat contra la lluita sahrauí. Una circumstància que ha fet que Sumar es posés en contacte amb el partit sahrauí, segons ha pogut confirmar aquest diari, per reiterar la seva aposta per l’autodeterminació del Sàhara Occidental i emplaçar-se a futurs contactes.

«Buscava debilitar la lluita»

L’organització Joventut Activa Sahrauí va emetre aquest dimarts dos comunicats en els quals criticava amb duresa el nomenament de Santos Maraver i demanava la seva «expulsió» de les llistes de Sumar. L’acusen d’«haver participat activament en una estratègia que ha perjudicat greument els drets del poble sahrauí» i de tenir un «historial de col·laboració i emblanquiment de les violacions de drets humans».

És aquesta una manera d’alinear-ho a les tesis de Moratinos, que, a diferència de Yolanda Díaz, sí que ha defensat el gir de Pedro Sánchez sobre el Sàhara Occidental. «És molt bona notícia, perquè no es podia continuar amb una situació ambigua entre dos països veïns amb una llarga història i que han de mantenir una relació privilegiada», va dir, en declaracions a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, després de conèixer-se el canvi de postura històrica d’Espanya.

L’organització juvenil defineix Santos com un «actor clau en l’estratègia liderada per Miguel Ángel Moratinos, que ha perpetuat i legitimat l’ocupació il·legal» per part del Marroc sobre el Sàhara. Apunten que l’exministre socialista concebia el país veí com una «potència administradora en lloc d’una potència ocupant». Recorden, a més, que durant el seu mandat es va acordar «la retirada de cooperants espanyols dels campaments de refugiats sahrauís».

L’associació recorda també l’actuació d’Agustín Santos el 2009, durant la crisi d’Aminatou Haidar, una activista sahrauí expulsada pel Marroc el 2009 que es va posar en vaga de fam durant més d’un mes a tall de protesta. Santos va acudir a l’aeroport de Lanzarote per tractar que abandonés la vaga. En nom de Moratinos, li va oferir asil polític i la nacionalitat espanyola. Ella ho va rebutjar. Per a Joventut Activa Sahrauí, va ser planerament un intent de comprar la seva voluntat. Una «estratègia vergonyosa que buscava debilitar la resistència i la lluita sahrauís», afirmen.

El comunicat de Joventut Activa Sahrauí repeteix arguments exposats unes hores abans a Twitter per l’actor i activista Willy Toledo, que va ser portaveu d’Aminatou Haidar en la crisi del 2009. Toledo ha criticat que el Govern tardés dues setmanes a reaccionar, i que mirés de «subornar» l’activista sahrauí amb un passaport espanyol. 

Front Polisario, en espera

 Agustín Santos va ser cessat del seu lloc d’ambaixador d’Espanya davant les Nacions Unides aquest dimarts pel Consell de Ministres per incorporar-se a les llistes de Sumar per Madrid. El seu cessament serà publicat previsiblement en el BOE d’aquest dimecres. Això permetrà a Santos, diplomàtic de carrera, expressar-se lliurement, sense les restriccions del càrrec d’alt diplomàtic, i aclarir quina és la seva postura actual sobre el conflicte del Sàhara i el gir de Pedro Sánchez cap a les posicions marroquines sobre aquest assumpte.

Notícies relacionades

El Front Polisario ha evitat pronunciar-se al respecte i prefereix no prejutjar de moment el nomenament d’Agustín Santos. Esperarà a veure quina posició adopta en públic després de deixar el càrrec públic i les obligacions que comporta. 

El març de l’any passat, el president del Govern va enviar una carta al rei marroquí Mohamed VI en la qual recolzava la seva proposta per al futur del Sàhara Occidental: dins del Regne, però amb una certa autonomia. Per a Sánchez, la del Marroc es tracta de la proposta «més seriosa, realista i creïble» sobre la taula. El Front Polisario, representant del poble sahrauí en l’exili a Algèria i en guerra amb el Marroc, rebutja aquesta visió frontalment. Les Nacions Unides sol·liciten un referèndum d’autodeterminació, cosa que està pendent de fer-se des de fa més de mig segle, des de l’entrega d’Espanya de l’antiga colònia al Marroc i Mauritània en els Acords de Madrid del 1975. I una tesi, la de l’ONU, a la qual diu adherir-se Yolanda Díaz.