Reforma de llei

Junts es queda sol defensant el dret de Borràs a cobrar com a expresidenta del Parlament

Junts es queda sol defensant el dret de Borràs a cobrar com a expresidenta del Parlament
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La ja expresidenta del Parlament Laura Borràs tindria dret, amb la llei a la mà, a cobrar més de 8.000 euros al mes durant quatre anys en virtut del càrrec exercit si així ho sol·licités, tot i que ja va avançar que no pensava demanar la prestació. Però això no ha impedit que la proposta de reforma per abolir aquests pagaments en cas de ser condemnat per corrupció, presentada pels Comuns, hagi superat el primer tràmit parlamentari. Només Junts ha votat a favor de la seva esmena a la totalitat al considerar que era una proposta «ad hoc», mentre que ERC s’ha abstingut i la resta hi ha votat en contra. Ara la proposta seguirà els tràmits parlamentaris.

Per contra, han caigut les altres tres propostes presentades sobre la qüestió, una de presentada pel PSC i les altres dues, per Ciutadans. Els socialistes, que van ser els primers a obrir el meló, advocaven per eliminar tant la prestació que els expresidents perceben quan deixen el càrrec com les pensions de jubilació dels expresidents del Parlament. ERC ha a decantat la balança en contra de la proposta, que ha quedat rebutjada i no continuarà tramitant-se. Segons el diputat republicà, Jordi Orobitg, la proposta està «desfasada» i necessita una «revisió intensa», però han rebutjat que es pugui retirar aquesta prestació retroactiva per les conseqüències que pot tenir en els expresidents que en el dia d’avui la perceben. Per això, ERC demana un debat «sense demagògia».

Notícies relacionades

També han caigut les que havia posat Ciutadans a sobre de la taula per eliminar els pagaments als expresidents de les dues institucions i els recursos «extraordinaris» tant econòmics com materials que rep el cap de l’oposició, prestació a la qual van renunciar Inés Arrimadas i Carlos Carrizosa –i en presumeixen– al seu dia, però no Salvador Illa. Ho ha recordat durant el debat el mateix Carrizosa, que ha afirmat que el seu partit va fer oposició «gratis», mentre que el socialista la cobra però posa en dubte que exerceixi com a tal.

Des de Junts, el diputat Jaume Cuevillas ha negat «interès personal i partidista», perquè ha recordat que tant Laura Borràs com Carles Puigdemont hi han renunciat, però ha defensat les esmenes a la totalitat per no «legislar amb precipitació» ni «ad hoc per un cas concret». Cuevillas ha assegurat que algunes de les propostes eren un «bunyol» i que als proposadors hauria de caure’ls «la cara de vergonya». En aquest punt, ha retret als socialistes els viatges amb el Falcon del president Pedro Sánchez.