Govern

Vox deixa el seu segell en el pacte amb el PP al País Valencià: regressió lingüística, violència «intrafamiliar» però no masclista i oficina antiokupes

Vox deixa el seu segell en el pacte amb el PP al País Valencià: regressió lingüística, violència «intrafamiliar» però no masclista i oficina antiokupes
3
Es llegeix en minuts

El pacte de Govern segellat pel PP i Vox per governar en coalició el País Valencià consta de 50 punts en els quals la ultradreta ha deixat el seu segell de forma nítida. Desenvolupen els cinc eixos presentats dimarts després de l’anunci del preacord a través de nou epígrafs. Cap està dedicat al canvi climàtic ni a la igualtat, dos assumptes que passen per alt les dues formacions, que de fet parlen de «violència intrafamiliar».

Sí que adquireixen altres compromisos molt significatius que obren la porta a l’aplicació de polítiques de les quals Vox ha fet bandera, com el pin parental, una llei de famílies, el final de subvencions que considerin «catalanistes», la derogació de la llei de memòria històrica valenciana o l’ampliació de regadius. També vincula el futur de la radiotelevisió pública a la «conjuntura econòmica».

Són les principals conclusions de l’acord que acaben de confirmar el PP i Vox després de tot just dos dies de negociació. La ultradreta obté finalment la vicepresidència per al torero Vicente Barrera, que gestionarà Cultura, i les conselleries de Justícia, Interior i Governació i Agricultura. Els titulars d’aquestes carteres encara es desconeixen. A canvi, el text fixa que Vox desistirà de presentar candidat alternatiu i recolzarà la investidura de Carlos Mazón.

El document concreta una mica més els cinc punts bàsics pactats dimarts. Ho fa desgranant-los en nou àrees: llibertat; economia; món rural, aigua i patrimoni; reducció de la despesa política; educació i llengua; sanitat; polítiques socials, família i vivenda; infraestructures i seguretat.

El punt 1 és simptomàtic: «Defensarem la unitat d’Espanya, la igualtat entre espanyols i la riquesa i diversitat cultural», arrenca el text. Tot seguit, es compromet a derogar la llei de memòria històrica valenciana per «reivindicar la història d’Espanya i del País Valencià» i «garantir la llibertat de memòria i l’absolut i ple respecte als drets i llibertats de tots».

En l’apartat econòmic, el PP i Vox prometen baixades d’impostos «dràstiques» i «en tots els trams» de l’IRPF, amb més èmfasi en rendes «baixes i mitjanes». També eliminar la taxa turística i un pla de foment del turisme.

Sense referències al canvi climàtic, les propostes en aquest àmbit s’inclouen al «món rural». Aquí, després de la polèmica generada a Doñana, els dos partits pacten «impulsar l’ampliació de regadius en el sector primari». També prometen defensar la «política de transvasaments», entre els quals el Tajo-Segura.

«Violència intrafamiliar»

Una altra concessió evident del PP a Vox es detecta en l’epígraf dedicat a les famílies. Els de Mazón assumeixen el concepte de «violència intrafamiliar» de la ultradreta i també es comprometen a aprovar una llei integral de «protecció de la família» que «potenciï la natalitat» i despeses escolars. A més, asseguren que revisaran «tot el sistema i la normativa vigent en matèria social».

Notícies relacionades

El pin parental també sobrevola de nou. En l’apartat d’«educació i llengua», s’estableix que els pares «elegiran lliurement» i «en el seu cas, autoritzaran el contingut de les activitats extracurriculars».

La televisió pública també té un espai en el programa. Vox ha amenaçat de clausurar-la en diverses ocasions, i tot i que el programa no va tan lluny, avança que s’apostarà per «un model de ràdio i televisió pública que sigui racional amb la conjuntura econòmica». La seguretat és un altre clar assumpte introduït amb èxit per Vox, que portava el tema pràcticament en el seu lema electoral. Aquí, es planteja l’okupació «il·legal» com el principal repte i es comprometen a crear una «oficina especialitzada» per a les víctimes.