Eleccions generals
Podem es resigna a la caiguda d’Irene Montero i manté fil obert amb Yolanda Díaz
Podem rebaixa la seva ofensiva contra Yolanda Díaz i es resigna que Irene Montero quedi fora de les llistes per a les generals del 23 de juliol. Els morats van firmar in extremisl’acord amb Sumar, però van declarar una nova batalla: continuarien pressionant per incloure Montero en llocs de sortida al Congrés fins dilluns, quan venç el termini per inscriure els candidats. Una setmana després, Podem ha abaixat les armes. Ja assumeixen que la líder de Sumar serà la seva candidata i ultimen les negociacions amb el seu equip per detallar els «serrells» de les llistes, amb l’objectiu de registrar-les en les pròximes hores, amb marge per no esgotar el termini legal.
El pacte entre Podem i Sumar va arribar a última hora de divendres, en un moviment obligat per les fortes pressions internes que va viure la cúpula morada per a l’acord i davant el risc de daltabaix electoral i orgànic en cas de trencar i anar en solitari. Avui la decisió de confluir amb Díaz, malgrat les moltes queixes, sembla ja irrevocable. L’opció que Podem trenqui in extremis per presentar-se en solitari seria legal, segons la jurisprudència de la Junta Electoral Central, però es contempla com una possibilitat molt remota. Tampoc s’han fet passos en aquest sentit.
La maquinària electoral del partit no s’ha activat en els últims dies, segons asseguren fonts morades, i no hi ha hagut moviments per preparar candidatures paral·leles a Sumar que poguessin registrar-se en l’últim moment. La tasca d’elaborar les llistes de Congrés i Senat per a cada una de les 52 circumscripcions no és senzilla, i fa necessària la participació de quadros a diferents nivells, a més d’exigir la implicació dels responsables legals. Unes circumstàncies que no s’han donat.
Dol de tres dies
«La firma de Podem en la coalició està garantida, però volem arribar a un acord just», va assegurar divendres la secretària general, Ione Belarra, unes hores abans de rubricar l’acord, advertint que «no acceptem cap veto com a part de la negociació». Podem va acabar acceptant l’última proposta de Sumar.
La dirigent va tornar a obrir foc l’endemà, una vegada registrada la coalició, assegurant que s’havia «firmat sense acord» i reclamant a Yolanda Díaz reobrir les negociacions per incloure Irene Montero en els llocs de sortida per Madrid. Unes pressions que, va afirmar, es mantindrien «fins a l’últim minut» per aixecar el «veto» que pesava sobre la ministra d’Igualtat, que en la recta final de les negociacions va rebre una dura clatellada del Tribunal Suprem, que va ratificar les més de mil reduccions de penes a agressors sexuals a causa de la llei del ‘només sí és sí’.
Però el dol per Montero va durar tres dies, amb declaracions el cap de setmana de diferents portaveus nacionals culpant directament Yolanda Díaz. L’última va tenir lloc dilluns, quan Isa Serra, membre de l’executiva,va convocar a la premsa per fer l’última crida de caràcter oficial. «Insistim a Yolanda Díaz que retiri el veto a Irene Montero, això és un error polític, però també un terrible missatge a la societat, el d’un veto a les valentes», va defensar la dirigent. Des d’aleshores, es compleixen quatre dies sense declaracions públiques en aquest sentit i l’assumpte es dona per tancat.
Avui hi ha prevista una intervenció de Nacho Álvarez, un perfil de Podem diferent del dels portaveus oficials. Economista, membre de l’executiva i secretari d’Estat de Drets Socials, Álvarez representa el sector del partit més conciliador amb Sumar. Ell mateix ha mantingut sempre la bona sintonia amb Yolanda Díaz i va ser una de les veus que van lloar l’últim fitxatge de la gallega, que aquest dimecres va anunciar la incorporació de l’economista Carlos Martín Urriza.
Reunió de la direcció
L’única convocatòria de Podem des d’aleshores fins avui va ser el Consell Ciutadà Estatal, l’òrgan de direcció del partit, al qual va trucar per a una reunió aquest dissabte. Una convocatòria sense ordre del dia que es va interpretar com un últim intent de pressionar la dirigent, però també com a manera d’apaivagar diferents federacions de Podem que fa setmanes que demanen aquesta reunió per abordar l’estratègia negociadora amb Sumar i analitzar els mals resultats del 28M.
Algunes veus del partit creuen que la reunió del CCE servirà per ratificar els acords assolits amb Sumar per l’executiva. Les seves dues màximes dirigents en l’àmbit orgànic, Belarra i Lilith Verstrynge, tenen lloc assegurat al Congrés dels Diputats (número cinc per Madrid i quatre per Barcelona, respectivament).
Una manera de blindar-se davant les crítiques internes rebudes pel sector més dur del partit després d’acceptar el «veto», i repartir la responsabilitat entre els membres de la direcció, en què també es troben els líders territorials. D’altres creuen, a més, que servirà d’homenatge a la ministra d’Igualtat després de la seva renúncia definitiva a repetir com a diputada en la pròxima legislatura.
Negociacions en curs
El to dels morats també s’ha vist rebaixat en els últims dies, en línia amb el que va passar en les setmanes prèvies a les eleccions del 28 de maig, on Podem va cessar els seus atacs a la ministra de Treball per evitar la desmobilització electoral. En la cúpula morada són conscients que les pugnes internes són les que més descoratgen el seu votant, i continuar l’ofensiva implicaria minvar les seves opcions d’aconseguir representació al Parlament.
Notícies relacionadesLa reducció del soroll té una altra causa directa: les negociacions que Podem manté obertes amb Sumar i que s’han intensificat en els últims dies per acabar de configurar les llistes electorals al Congrés i al Senat per 50 circumscripcions, després de renunciar a presentar-se a Ceuta i Melilla després de la renúncia del partit ceutí de Fátima Hamed i l’escàndol en el qual es va veure enredat, per la presumpta compra de vots, el que estava cridat a ser el seu aliat de Melilla.
Tot i que els principals llocs de sortida van ser repartits i acordats entre els diferents actors de la coalició, les llistes continuen més enllà dels primers llocs, i la disputa ha estat en els segons i tercers, possibles suplents en cas de renúncia o mort, i en la resta de posicions. El repartiment d’integrants i la seva adscripció a un partit o un altre també podrà determinar en certa mesura la campanya electoral.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034