Pactes a Espanya

Les aliances als ajuntaments mostren dos models antagònics abans de les generals

Les aliances als ajuntaments mostren dos models antagònics abans de les generals

Joé Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Avui es constituiran la majoria dels ajuntaments dels 8.131 municipis que hi ha a Espanya. Tret d’uns quants on han sigut impugnats els resultats i en 44 on no hi va haver eleccions perquè no s’hi va presentar ningú, aquest dissabte els consistoris es posaran de gala perquè els regidors votin els seus alcaldes.

El dia acabarà amb més d’un centenar de localitats on el PP governarà gràcies al suport de la ultradreta de Vox, una aliança a la qual Alberto Núñez Feijóo ha donat via lliure també al País Valencià, la quarta autonomia més poblada, amb cinc milions d’habitants. Aquesta entesa es produirà en un centenar llarg de municipis, en 51 dels quals el PSOE havia sigut la llista més votada. Entre aquests últims es troben ciutats com Elx, Burgos i Guadalajara.

A només 40 dies de les eleccions generals del 23 de juliol, aquesta jornada municipal posarà sobre la taula els dos models antagònics per a Espanya que proposen el PSOE i el PP. D’una banda hi ha l’aliança de Feijóo amb Santiago Abascal, l’ideari del qual inclou la negació de la violència masclista, del canvi climàtic i un discurs contra la immigració, i de l’altra hi ha el que Pedro Sánchez ha aplicat ja al Govern central i que inclou pactes amb tots els partits d’esquerres, nacionalistes i independentistes.

Els dos models, profundament contraposats a nivell social i econòmic, seran aquells entre els quals hauran d’elegir els espanyols en la carrera a la Moncloa vistes les enquestes, en què els dos grans partits es queden lluny de la majoria absoluta (176 escons) i necessitaran pactar a dreta i esquerra per aconseguir les seves investidures.

Picada d’ullet a l’Espanya Buidada

Feijóo acudirà aquest dissabte a la constitució de l’Ajuntament de Celadas (Terol) per tenir un gest amb l’Espanya buidada. L’alcaldessa, Raquel Clemente (PP), ha revalidat la seva majoria absoluta al municipi, on governa des del 2011. Sánchez no té previst participar en cap acte i reapareixerà diumenge a Dos Hermanas (Sevilla), un lloc mític per a ell, ja que, des d’aquest municipi, el gener del 2017, va començar la seva missió de recuperar el poder del PSOE després que els barons l’haguessin descavalcat de la secretaria general mesos abans.

Ara, el dirigent socialista, després dels mals resultats de les eleccions del 28 de maig en municipis i autonomies, necessita una remuntada similar. Aquest dissabte, quan es tanqui el mapa electoral d’ajuntaments, es comprovarà l’enorme pèrdua de poder territorial dels socialistes. Cediran la vara d’alcalde a nombroses capitals de província com Toledo, Valladolid, Osca, Segòvia i Logronyo. Crida especialment l’atenció el color blau, que ha tenyit totes les capitals de província d’Andalusia, un feu històric dels socialistes. El PP governarà a les vuit capitals després de tancar un acord amb Jaén Mereix Més, una representació que no va aconseguir el PSOE ni en els seus millors temps de majories absolutes. També a la ciutat de València, on els socialistes de Ximo Puig han governat recolzant Compromís, cedeixen el poder als populars.

Els arguments

Segons el secretari de Política Municipal del PSOE, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, la jornada «serà un dissabte negre per a la democràcia» pels pactes del PP-Vox en «187 ajuntaments», van detallar els socialistes. Rodríguez va censurar que Feijóo permeti que l’ideari dels «ultraconservadors» es pugui aplicar sobre la vida de 8,2 milions d’espanyols.

Notícies relacionades

El coordinador general del PP, Elías Bendodo, no obstant, va insistir divendres que el seu partit pactarà «no només amb Vox», sinó «amb gairebé tohom», un intent de treure importància a l’aliança amb Vox. Va citar Coalició Canària, els regionalistes de Cantàbria (han esquivat Vox gràcies a l’abstenció dels de Miguel Ángel Revilla) i fins i tot el PSOE i el PNB. Amb els nacionalistes han arribat a alguns pactes per treure poder a EH Bildu en algunes institucions basques.

La tensió de les negociacions per triar alcalde ha arribat fins a pràcticament l’últim dia en grans ciutats com Barcelona, Palma de Mallorca, Pamplona i Vitòria.