Eleccions generals del 23J

Irene Montero no farà campanya per Yolanda Díaz i Podem mantindrà perfil baix

Irene Montero no farà campanya per Yolanda Díaz i Podem mantindrà perfil baix
4
Es llegeix en minuts

Irene Montero no demanarà el vot per Yolanda Díaz en la seva carrera a les generals. La dirigent, que ha quedat fora de les llistes i que avui ha denunciat un «veto injust» per part de la vicepresidenta gallega, renuncia a participar en la campanya electoral per als comicis del 23 de juliol, en els quals Podem concorrerà dins de la coalició Sumar assumint un paper secundari després de firmar el pacte que deixava fora la ministra d’Igualtat, considerada l’«actiu més important del partit», segons Ione Belarra.

El Consell Ciutadà Estatal, el màxim òrgan de Podem entre assemblees, s’ha reunit aquest dissabte amb màxima expectació davant la possibilitat que el partit trenqués a última hora amb Sumar després de la negativa de Díaz d’incloure Irene Montero. Però, en la seva intervenció inicial, Belarra va aclarir la incògnita i va confirmar que no trencaria l’acord, malgrat les fortes crítiques dels últims dies.

La secretària general morada va qualificar d’«error polític» la decisió i va assegurar que «lamentablement» no havia sigut «possible» revertir aquesta situació. A més, va avançar el nou rol de Podem en la pròxima etapa: «Podem assumeix el seu paper en aquesta candidatura, un paper modest on no marcarem l’estratègia de la campanya. El nostre treball serà estar darrere de Yolanda Díaz i fer el que ens demani». 

A porta tancada, Belarra va tornar a prendre la paraula per insistir que les regnes de la campanya electoral queden en mans de Díaz, que serà, en última instància, responsable dels èxits o dels fracassos. «És el moment de Yolanda Díaz» va ser una de les idees principals que van emergir durant la trobada. La firma de l’acord acceptant l’exclusió de Montero ha generat rebuig en una part de la direcció, que ho interpreta com una claudicació. Davant d’això, la secretària general morada ha intentat aquest dissabte apaivagar els ànims del sector que no acaba de digerir l’acord i continua mostrant-se bel·ligerant amb Yolanda Díaz. El missatge va ser de pragmatisme: toca resistir ara amb l’objectiu, en un futur, de tornar a armar-se.

La dirigent també va transmetre el final de les tensions amb Yolanda Díaz amb una baixada de decibels després de les picabaralles viscudes els últims mesos. «La batalla ha acabat», resumeixen algunes fonts presents a tall de conclusió. La incògnita a partir d’ara és si la treva continuarà més enllà del 23 de juliol o si, una vegada passades les cites amb les urnes, Podem tornarà a l’ofensiva.

«Un descans per a Irene»

El que sí que està clar és el rol «modest» que assumeix Podem en campanya. Belarra va defensar a la reunió que el partit passa a ser un actor merament testimonial en les pròximes setmanes i que tindrà un mínim protagonisme en la carrera cap a les urnes. Aquest pas enrere serà total en el cas d’Irene Montero, que no hi participarà de cap manera en les pròximes setmanes. «A Irene li donarem un descans», va anunciar la secretària general davant el màxim òrgan de la formació.

Minuts abans, Belarra s’havia pronunciat públicament sobre el futur pròxim de Montero deixant entreveure la continuïtat de la dirigent en l’organització: «No només ets part del present de Podem, sinó part indispensable del nostre futur». La seva presència, sigui com sigui, entrarà en una espècie de letargia sense participar en la campanya electoral i sortint del focus públic. Des que van començar les negociacions exprés entre Podem i Yolanda Díaz, la ministra d’Igualtat ja havia guardat silenci. Una situació que s’allargarà en aquesta nova fase.

Notícies relacionades

La cita d’aquest dissabte ha sigut des del primer moment concebuda com un homenatge a Irene Montero, que també va pronunciar un discurs retransmès en obert en el qual es va dibuixar com una víctima de l’«ofensiva reaccionària»: «Ara ens estan mostrant amb duresa les conseqüències que ens volen fer pagar per parlar, per no callar, per conquerir drets. La violència política i el seu disciplinament», va advertir, deixant entreveure que amb la seva caiguda Sumar havia acceptat «les regles de joc de la reacció».

Una vegada apagades les càmeres, ja a porta tancada, Montero va tornar a prendre la paraula en una intervenció molt diferent de les que estan sent habituals en la dirigent. Si la ministra d’Igualtat se sol caracteritzar en aquests espais per la vehemència i els acalorats discursos, en aquesta ocasió va defensar la posició del partit d’una manera freda i racional assegurant que era la manera de garantir les millors opcions per al partit, que després de l’acord té 15 llocs de sortida i 8 diputats assegurats. Una visió «possibilista», resumeixen alguns dels testimonis, amb la idea de recompondre’s després dels mals resultats del 28M i consolidar-se a mitjà termini.