Programa electoral de les generals
Sumar i els Comuns defensaran una votació sobre el que s’acordi en la taula de diàleg
Una votació sobre els acords a què s’arribin en la taula de diàleg si és que, és clar, aquest espai d’interlocució entre la Moncloa i la Generalitat arriba a sortir del seu estat d’hivernació després de les eleccions del 23 de juliol. Aquesta és la proposta per abordar el conflicte amb Catalunya que portaran en el seu programa electoral tant Sumar com els Comuns, i no específicament un referèndum sobre l’autodeterminació que sí que havia encapçalat En Comú Podem fins al 2019 i que continua sent, amb l’amnistia, la principal reclamació dels independentistes.
No hi ha, doncs, xoc entre els Comuns i Sumar malgrat l’enrenou generat per les paraules de la candidata catalana, Aina Vidal, durant la presentació de la llista aquest dijous des de Sabadell, on ha defensat que «com sempre», el «referèndum» formaria part del compromís electoral de l’espai. «En aquesta qüestió estem on hem estat sempre. Catalunya ha de poder, per descomptat, votar el seu futur», ha afirmat.
Fonts dels Comuns assenyalen que el que defensaran serà «el mateix» que en el programa de les eleccions catalanes del 2021, en què van deixar de fer referencia a l’acord de claredat per celebrar un referèndum que sí que constava en el programa de les generals del 2019, amb Jaume Asens de candidat. «Llavors no hi havia una taula de diàleg entre governs en marxa», argumenten.
De fet, la formulació del 2019 ja suposava un canvi respecte a la defensa del referèndum d’autodeterminació amb resposta «binària», és a dir, sí o no a la independència, amb què va irrompre per primera vegada Xavier Domènech al Congrés dels Diputats el 2015 guanyant les generals a Catalunya. «Ens hem anat emmotllant segons les circumstàncies, però sempre hem defensat el dret a l’autodeterminació», insisteixen.
Un programa propi
Notícies relacionadesAl cap i a la fi, el que portaran ara en el programa és, en realitat, el mateix que consta en l’acord de la taula de diàleg que van segellar el PSOE i ERC. És a dir, que es voti el que es pacti en la interlocució, remarquen fonts de l’entorn de Yolanda Díaz. Això no treu, afirmen els Comuns, que siguin contraris al dret a decidir. De fet, continuen votant al Parlament a favor de pactar un acord de claredat que fixi les condicions en què s’hauria de celebrar una votació sobre l’autodeterminació i com s’haurien de llegir els seus resultats. En Comú Podem assenyala que elaboren un programa propi –encara no està acabat– i que la proposta per a Catalunya és la que assumeix també Sumar.
Tot i que la proposta no és la més ambiciosa que han defensat en l’espai, sí que suposa un pas endavant per a Díaz, que durant els últims dos anys ha procurat esquivar la qüestió. El desembre passat, quan ERC va aprovar l’impuls a un referèndum d’autodeterminació, la vicepresidenta segona va evitar pronunciar-se. Per contra, la secretària general de Podem, Ione Belarra, va assegurar que era una reivindicació «legítima» i que s’havia de debatre en la taula de diàleg. La primera vegada que Díaz es va mullar sobre la qüestió va ser el gener passat, precisament en un acte amb Ada Colau a Barcelona, en què va afirmar que Catalunya ha de poder decidir el seu futur i va garantir el seu «reconeixement».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia