Reacció davant l’extrema dreta

Govern i Parlament criden a defensar el català davant l’«amenaça» dels pactes PP-Vox

Govern i Parlament criden a defensar el català davant l’«amenaça» dels pactes PP-Vox

ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern i el Parlament han fet una crida a «reforçar» la defensa de la llengua i la cultura catalanes davant l’«ofensiva» i l’«amenaça» que suposen els pactes entre el PP i Vox que s’han teixit tant a València com a les Balears i Aragóamb aquesta qüestió en el punt de mira. «Les primeres decisions en governs d’alguns territoris han sigut un clar missatge d’hostilitat envers la cultura i la llengua que compartim», ha lamentat el president de la Generalitat, Pere Aaragonès, durant l’acte institucional amb motiu de la Diada de Sant Joan.

També la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha ressaltat la necessitat de «salvaguardar els drets lingüístics» dels territoris de parla catalana davant els quals volen, segons el seu parer, apagar-la. «El foc representa la llengua que compartim, que ha sigut prohibida, reprimida al llarg de la història, i avui continua sent amenaçada, minoritzada i diana d’atacs d’alguns que la voldrien silenciar i apagar. Ens tindreu al vostre costat», ha afirmat.

I és que, a expenses de què passarà a la Moncloa després de les eleccions del 23 de juliol, les dues principals institucions a Catalunya pretenen projectar-se en dic de contenció davant els plans lingüístics de la dreta. Aragonès, que ha advocat per estrènyer els llaços de «fraternitat» amb els ciutadans dels territoris de parla catalana, ha ressaltat que una llengua mai té un «caràcter excloent» o vocació d’anar «en contra de ningú». «La llengua juga un paper central en la concepció cívica de nació, perquè la ciutadania se senti plenament empoderada», ha insistit el president.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat Erra, que ja en el seu discurs d’investidura va fer una petició explícita a tots els diputats perquè es comprometin amb l’ús del català en les seves intervencions en l’hemicicle. «Com amb les torxes, no deixeu que la llengua s’apagui i feu que arribi a tot el món», ha proclamat avui a les portes de la Cambra catalana a la recepció de la tradicional Flama del Canigó.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha acusat tant Espanya com França de ser «implacables en el seu atac a la llengua i en la seva obsessió per esborrar del mapa els Països Catalans» i ha cridat a mobilitzar-se per parar els peus a l’extrema dreta, que «ataca obertament drets humans des dels governs i les institucions». És, ha dit, una qüestió de «supervivència».

Campanya a la televisió

Notícies relacionades

Campanya a la televisióLa Generalitat ha activat una campanya en defensa del català i per alertar de les conseqüències dels pactes del PP i Vox, un anunci que ha sigut emès per TV3 i les xarxes socials del Govern i que també ha sigut ofert, sense èxit per ara, a les televisions autonòmiques de les Balears i el País Valencià. Es tracta d’un vídeo de mig minut que arrenca amb l’anunci habitual protagonitzat per la «Queta», una dentadura a la qual es dona corda en suport al català i que va néixer el 2005, però que fa pocs mesos el govern català va recuperar i va convertir en un personatge d’animació amb multitud de personalitats representants de la diversitat de la societat catalana del 2023.

Però al cap de pocs segons, la cançó en català d’aquest anunci es va apagant a poc a poc fins que les imatges queden en silenci, moment en què apareix superposada una frase del cantautor Ovidi Montllor: «Hi ha gent a qui no li agrada que es parli, s’escrigui o es pensi en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parli, s’escrigui o es pensi». L’anunci acaba amb el lema ‘Defensem la nostra llengua’.