Investigació judicial

La jutge deixa en llibertat els administradors de les entitats implicades en el cas de corrupció de Sitges

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge de Vilanova i la Geltrú que investiga el cas de presumpta corrupció a Sitges ha deixat aquest divendres en llibertat Carlos N. M. i la seva parella, els fundadors de l’associació Taula del Tercer Sector Social de Sitges-Garraf i de la cooperativa Llocs Espais i Indrets 1918 SCCL (LLEI 1918), les dues entitats que van percebre subvencions de l’ajuntament d’aquesta localitat i que estan acusades de fraccionar contractes de serveis municipals per eludir la convocatòria d’un concurs públic. El procés judicial està obert pels presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental. La magistrada prendrà declaració en els pròxims dies a les altres nou persones que van ser arrestades i que van quedar en llibertat, entre elles, l’alcaldessa Aurora Carbonell, així com la resta d’investigats.

Tant Carlos N. M., conegut a la localitat com ‘Carlos el del Texas’ perquè va regentar un bar amb aquest nom al centre, com la seva dona han passat aquest divendres a disposició judicial i s’han acollit al seu dret a no declarar, com van fer dimecres la resta d’arrestats a la comissaria de la Verneda, a Barcelona, on van ser traslladats des de Sitges. Entre els investigats hi ha, a més de l’alcaldessa i els fundadors i gestors de les dues entitats, regidors i tècnics municipals. Des del consistori s’ha informat que després de detectar-se les presumptes irregularitats «externes» es va encarregar a professionals jurídics l’esclariment dels fets i es va iniciar el procés per al retorn de subvencions que no estaven plenament justificades.

Els contractes sospitosos

No obstant, la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de Vilanova i la Geltrú no només rastreja les subvencions donades per l’ajuntament a l’associació de Carlos N. M., sinó també els contractes de serveis que van ser adjudicats. En aquest sentit, en les interlocutòries d’entrades i registres de dependències municipals, domicilis i les entitats sota sospita, la jutge afirma que, arran de les indagacions efectuades per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, els agents de la qual van practicar les detencions i els registres, ha trobat fraccionaments en els imports dels contractes, ajustant-los al límit que permet atorgar-los a dit i prescindint dels principis de publicitat i lliure concurrència.

Notícies relacionades

Aquests serveis van ser atorgats «sempre» als mateixos professionals i una de les entitats, l’esmentada Taula del Tercer Sector Social de Sitges-Garraf, presidida pel principal investigat, Carlos N. M., va aportar documentació falsa que no es correspon amb la finalitat de les subvencions, «i va ser acceptada pels responsables dels òrgans gestors i pel mateix Ajuntament de Sitges», descriu la resolució judicial a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Així, segons la jutge, es va entregar al consistori documentació de despeses particulars, com factures de reparacions d’electrodomèstics i adquisicions de productes d’ús domèstic, que s’allunyen de l’objectiu pel qual van ser atorgades les subvencions. Un dels fills del matrimoni percebia, presumptament, donacions en concepte d’«aliments, higiene i per emancipar-se» per les seves tasques de voluntari, però, alhora, havia estat contractat per l’associació del pare. Un altre indici es deriva de l’adquisició per part de la cooperativa d’un vehicle, Dacia Duster, que pocs mesos després va ser transferit a la filla de la parella.