Exercici de transparència

Revisió de les enquestes i prediccions d’EL PERIÓDICO: ¿la vam encertar o vam fallar en les eleccions municipals?

Revisió de les enquestes i prediccions d’EL PERIÓDICO: ¿la vam encertar o vam fallar en les eleccions municipals?
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un exercici de transparència, molt valorat per politòlegs, periodistes, militants i ciutadans sensibles a la demoscòpia electoral, EL PERIÓDICO difon de manera habitual des del 2011 les dades completes de totes les seves enquestes. Vam fer el mateix amb el primer sondeig de la precampanya de les eleccions generals elaborat pel GESOP i publicat els dies 4 i 5 de juny. I des de fa dos anys, en aquest diari els sondejos conviuen amb els mercats de prediccions d’un nombrós grup d’especialistes que estimen els vots i els escons en cada cita electoral. Seguint aquesta mateixa línia de transparència i rendició de comptes, ara fem autocrítica sobre el nostre grau d’encert i error en les estimacions de les nostres enquestes i prediccions per a les eleccions municipals i autonòmiques.

Abans del ‘fact check’, una precisió important sobre els sondejos: per calcular el grau d’encert respecte a un partit, no s’ha de fixar en el percentatge concret que estimava l’enquesta, perquè totes consignen en la seva fitxa tècnica un marge d’error cap amunt o cap avall. La revisió consisteix, doncs, a comprovar si el percentatge obtingut a les urnes entra en l’interval fixat dins del marge d’error. Per exemple, si un sondeig compta amb un marge d’error de +/– 3% i estima un percentatge del 20% dels vots per a una formació política, es considerarà que ha encertat el pronòstic si l’esmentada formació obté en les eleccions un percentatge situat entre el 17% i el 23% dels sufragis.

Amb aquesta premissa, l’enquesta ‘tracking’ del GESOP que EL PERIÓDICO va publicar al tancament dels col·legis electorals, que donava la victòria per la mínima a Ada Colau, va encertar les estimacions de vot de Junts, el PSC i Vox, mentre que va errar en les de Barcelona en Comú, ERC i PP. Per la seva banda, el sondeig publicat el 22 de maig, últim dia legal de publicació d’enquestes a Espanya, va encertar les estimacions de tots els partits excepte el PP.

Al següent gràfic es pot comprovar el grau d’encert de les principals enquestes difoses per altres mitjans de comunicació durant l’última campanya electoral, segons dades recopilades per ‘Nació Digital’.

Notícies relacionades

Pel que fa a les prediccions electorals de Predilect, cal recordar que en aquest cas no s’estimaven regidors, sinó quin partit tenia més probabilitats d’obtenir l’alcaldia o el govern autonòmic després dels pactes postelectorals. Dels nou mercats de prediccions que va oferir aquest diari, es va encertar l’alcaldia en set (Barcelona, Madrid, Tarragona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i la Comunitat de Madrid) i es va fallar en dos. Els errors van ser Girona, on Predilect va pronosticar que l’alcaldia seria per a Junts i no per a Guanyem, i Lleida, on la probabilitat més gran era que ERC retingués la vara de comandament i no que el PSC la recuperés.

En aquestes pròximes eleccions generals, EL PERIÓDICO i Predilect tornen a apostar pel nou format que van estrenar en les eleccions de la Comunitat de Madrid de 2021 i que van repetir amb èxit en les eleccions de Castella i Lleó de 2022, en les eleccions d’Andalusia de 2022 i en les eleccions municipals i autonòmiques 2023. A partir del dimarts 27 de juny i fins a la vigília de les eleccions, aquest diari donarà a conèixer cada 24 hores els resultats de tres mercats de prediccions: l’estimació de vot, l’estimació d’escons i l’estimació de participació en les urnes el 23 de juliol.