Noves declaracions

El jutjat impulsa la investigació per l’organització de l’1-O

L’Audiència de Barcelona envia Romeva a la macrocausa pels preparatius de l’1-O

Confirmat el processament de 29 alts càrrecs i empresaris per l’organització de l’1-O

undefined32725657 barcelona 9 2 2016   raul romeva y aleix villatoro en el par171110165523

undefined32725657 barcelona 9 2 2016 raul romeva y aleix villatoro en el par171110165523

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa uns mesos, la investigació judicial per l’organització de la consulta del referèndum unilateral de l’1-O estava finalitzada amb gairebé 29 processats. Només faltava entregar l’escrit d’acusació del fiscal, que havia arribat, fins i tot, fins a la Fiscalia General de l’Estat per a la seva revisió. Però el maig passat l’Audiència de Barcelona va acordar unificar la causa que s’instruïa en un altre jutjat sobre el procés d’internacionalització del procés català o Diplocat (oberta el 2021, contra excàrrecs dels governs d’Artur Mas i de Puigdemont), fet que va provocar que la investigació s’alentís. Aquest dimarts, el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha impulsat les indagacions, en què figuren excàrrecs del Govern de Carles Puigdemont i informàtics, amb la declaració d’Aleix Villatoro, exsecretari d’Acció Exterior i actual director del Consell Català de l’Esport (CCE), que ha defensat la legalitat de les seves accions.

Villatoro i l’exsecretari general de Diplocat, Albert Royo, són els dos excàrrecs que havien demanat la unificació de les dues causes penals perquè estaven en els dos procediments i asseguren que els fet són connexos i jutjar-los per separat els perjudica. Quan van ser citats pel Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona, que s’encarregava de la causa per presumpta malversació per la internacionalització del procés, es van acollir al seu dret a no declarar fins que es dissipés la competència. Amb la unificació al Jutjat d’Instrucció 13, les indagacions s’han reprès, tot i que la jutge haurà d’enviar de nou el cas a l’Audiència de Barcelona i la fiscalia haurà de tornar a redactar el seu escrit d’acusació.

La subvenció sota sospita

Villatoro és investigat per haver aprovat una única despesa juntament amb l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva, en concret una subvenció sense concurrència pública de 40.000 euros a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) el 2016. Romeva, que ara és investigat al jutjat de l’1-O, ja va declarar a la jutge d’Instrucció 18 (abans de la unificació) que la subvenció concedida era correcta perquè tots els informes tècnics ho avalaven, inclosos dos dictàmens que acceptaven la no-concurrència, és a dir, que no es calia fer un concurs obert perquè les activitats subvencionades només les podia portar a terme la FOCIR, que no té cap entitat equivalent a Catalunya.

Notícies relacionades

L’exsecretari d’Acció Exterior ha rebutjat en la seva declaració davant la jutge que hagués comès cap irregularitat i que el mateix Tribunal de Comptes (base de la querella presentada per la fiscalia per la internacionalització del procés) no havia detectat la comissió de cap delicte en la concessió de la subvenció a la FOCIR. Després de la seva compareixença al jutjat, Villatoro ha afirmat que «no té sentit aquesta persecució d’uns fets que són impecables des del punt de vista administratiu i de legitimació democràtica i política del Govern que els va impulsar». Al seu parer, «és una causa política contra l’independentisme» que «no té cap fonament de dret».

.