Acords amb la ultradreta
Sánchez crida a «prendre nota» el 23J de la «retallada obscena de drets» del PP i Vox després del pacte a Extremadura
El PP cedeix i pacta amb Vox un govern de coalició a Extremadura
Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya 2023
Pedro Sánchez mai havia cregut María Guardiola quan prometia que no pensava governar amb Vox a Extremadura. El pacte d’aquest divendres entre el PP i la formació ultradretana per formar coalició en aquesta autonomia, que evidencia un gir radical per part de la candidata dels populars i també la fortalesa de la unió entre Alberto Núñez Feijóo iSantiago Abascal, no suposa cap sorpresa per al president del Govern. Però sí que representa, dins de la inquietud per la involució que suposen aquesta mena d’acords, una oportunitat.
«A Extremadura ha passat el que sabíem que passaria. El PP i Vox governaran junts on puguin. Allà on sumin, hi governaran i hi haurà retrocessos. Tots hem de prendre nota dels acords a què estan arribant el senyor Feijóo i el senyor Abascal», ha assenyalat Sánchez des de Brussel·les, on ha participat en el Consell Europeu que ha servit per donar el tret de sortida a la presidència espanyola de la UE, que comença dissabte i que s’allargarà fins a finals d’any, amb la incògnita de si qui acabarà el mandat comunitari serà Sánchez o Feijóo.
La reactivació progressista
Davant la hipermobilització dels votants de dretes, l’electorat progressista va mostrar símptomes d’apatia el 28 de maig, quan el PSOE es va acomiadar d’una enorme quota de poder territorial després de les eleccions autonòmiques i municipals. Sánchez confia a reactivar l’esquerra el 23 de juliol, dia en què celebraran eleccions generals, de la mà de l’alarma que provoquen els pactes del PP amb Vox a les comunitats (de moment tres: la Comunitat Valenciana, les Balears i Extremadura) i nombroses localitats. De moment, aquests acords han servit perquè els populars adoptin el llenguatge negacionista de l’extrema dreta sobre la violència de gènere i perquè acceptin també la retirada de les banderes LGTBI a diversos ajuntaments.
Alhora, l’aliança a Extremadura serveix al candidat socialista per reforçar la seva tesi que Feijóo governarà amb Abascal en coalició, per molt que el president del PP asseguri que aquesta no és la seva intenció. Guardiola va dir el mateix després del 28M, tot i que de manera molt més contundent que el líder del partit, i ha acabat pactant, en el que suposa una clara victòria de Vox.
«Jo no puc deixar entrar al meu Govern a aquells que neguen la violència masclista, que utilitzen el traç gruixut, que estan deshumanitzant els immigrants i els que despleguen una lona i llencen a una paperera la bandera LGTBI. La meva promesa i la meva terra no són moneda de canvi de res», va assegurar la pròxima presidenta extremenya fa només 10 dies. Aquest divendres, Guardiola, visiblement incòmoda, s’ha vist obligada a justificar la seva dràstica marxa enrere. «La meva paraula no és tan important com el futur dels extremenys», ha assenyalat a Mèrida. Poc després, a Madrid, Feijóo ha dit exactament el contrari: «En moments en què la paraula d’alguns polítics no val res, jo reivindico la política de la paraula. Sense paraula no hi ha política».
El descrèdit internacional
Un dels motius de Sánchez per avançar les generals, després de la debacle socialista del 28M, va ser precisament que la precampanya i la campanya coincidissin amb la negociació entre el PP i Vox. El PSOE creu que l’estratègia ha funcionat, amb Feijóo forçat a defensar aquests polèmics acords, que poden servir tant per mobilitzar el votant progressista com per desincentivar-ne el moderat que pensava recolzar el PP. I també per minar la imatge internacional del líder conservador.
Notícies relacionades«El que estem veient a Extremadura, a València i a molts ajuntaments és una retallada obscena dels drets a canvi de vots. Treure una bandera LGTBI d’una institució pública és treure drets. I això mereix el retret més rotund. Fa vergonya. A Brussel·les he tingut converses amb diferents líders que estan sorpresos i contrariats de la involució de certs debats on Espanya havia sigut un exemple i ara estem sent un contraexemple», ha assenyalat Sánchez, que dissabte, en l’estrena de la presidència espanyola de la UE, viatjarà a Kíiv per entrevistar-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.
Davant la majoria de les enquestes, que el situen clarament per darrere de Feijóo, el candidat socialista es mostra convençut de la seva victòria d’aquí a tres setmanes. Almenys, en públic. Aquest divendres li han preguntat si es comprometia a informar Feijóo sobre la presidència europea en cas que el líder del PP arribi a la Moncloa. «Com que guanyarem les eleccions, no es donarà el cas», ha contestat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034