Eleccions del 23J

Aragonès crida a votar contra l’«onada reaccionària» i descarta avançar eleccions a Catalunya

Catalunya entra en campanya com a feu decisiu en la disputa entre Sánchez i Feijóo

¿Qui guanyarà les eleccions generals a Espanya 2023? Aquestes són les prediccions

Aragonès crida a votar contra l’«onada reaccionària» i descarta avançar eleccions a Catalunya

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Pere Aragonès ha demanat una «mobilització de país» a les urnes per evitar que l’«onada reaccionària», en la qual emmarca PP al costat de Vox, arribi a la Moncloa. Així ho ha reclamat en una roda de premsa des del Palau Robert, on el Govern ha fet aquest divendres una reunió extraordinària del Consell Executiu, coincidint amb l’inici de la campanya electoral del 23J, que ha assenyalat com una «gran oportunitat» per «expressar» a les urnes «el que volem respecte al país».

No obstant, si finalment es produeix aquest escenari després de la votació i hi ha un canvi de color polític en el Govern, Aragonès s’ha conjurat per convertir Catalunya en el «primer bastió en defensa de drets i llibertats». En aquest sentit, ha avançat que ha demanat als seus consellers que «se centrin durant els pròxims dos anys» que «Catalunya sigui una país de drets i llibertats», donant a entendre que seguiran amb l’actual composició «fins al final de la legislatura», el febrer del 2025.

Estabilitat parlamentària

Així, tot i que el president no ha volgut avançar mesures concretes, sí que ha descartat avançar les eleccions catalanes, igual com l’entrada de nous socis al Palau de la Generalitat. Després de l’última remodelació de l’Executiu aquest mes de juny passat, Aragonès ha assegurat que l’actual Govern és «sòlid, cohesionat i eficaç» i que ara la seva «prioritat» és «reforçar l’estabilitat parlamentària», descartant així un eventual retorn de Junts a l’executiu després de les eleccions generals.

No obstant, sí que ha defensat que s’ha de «consolidar» l’independentisme per treballar «conjuntament» davant «qualsevol escenari» i que hi hagi un «full de ruta» compartit i «unitat d’acció».

Amnistia i autodeterminació

Amb tot, el president també ha defensat que el seu Govern continuarà apostant per l’«autodeterminació i l’amnistia» com a via per solucionar el conflicte català independentment «de qui hi hagi a l’altre costat», perquè assegura que és «la millor solució». En una entrevista a ‘El Periódico de España’, del grup Prensa Ibérica, al qual pertany també aquest diari, Alberto Núñez Feijóo ha defensat que no té «interès» a anar contra la taula de diàleg «si no afecta els altres».

Notícies relacionades

Aquesta reunió del Govern en el Palau Robert és la tercera que celebra fora del Palau de la Generalitat d’aquesta legislatura. La primera es va celebrar a principis de setembre del 2021 a la Vall d’en Bas i la segona va ser el març del 2022 al Palau de Pedralbes, tot i que aquesta és la primera vegada que se celebra des de la sortida de Junts del Govern, l’octubre del 2022.

La trobada no ha servit per fer una valoració dels dos anys de Govern, sinó per «parlar del futur», tal com s’ha encarregat de destacar el mateix Aragonès, tot i que durant la roda de premsa també ha volgut posar en valor algunes de les polítiques portades a terme i ha defensat que el «país avança, malgrat alguns discursos derrotistes».