Eleccions generals 2023
PSC i Comuns es reivindiquen com garants de la reedició del Govern de coalició després del 23J
Enquesta CEO: el PSC guanyaria les eleccions generals a Catalunya i Junts empataria amb una ERC a la baixa
¿Qui guanyarà les eleccions generals a Espanya 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
Així serà la campanya independentista del 23J
«Catalunya decantarà la balança». La frase es repeteix en bucle a les bambolines del PSC enmig de la campanya de les eleccions generals, que projecten la dicotomia entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. «Això no va de l’un o de l’altre, va de coalicions», afirmen des dels Comuns, preocupats perquè la concentració de vot en un sol partit impedeixi la suma que ha operat en els últims quatre anys. Els dos partits són conscients que el seu resultat serà determinant per al del PSOE i el de Sumar i, per tant, per a les possibilitats de continuar o no a la Moncloa.
No es tracta només d’una qüestió quantitativa –Catalunya és, per darrere d’Andalusia, la comunitat on més vots hi ha en disputa, 5,6 milions–, sinó també d’expectatives electorals. El PSC preveu guanyar les generals del 23 de juliol àmpliament –el CEO pronostica entre 16 i 18 diputats davant els 12 actuals– i En Comú Podem aspira a poder arribar al segon lloc o almenys retenir els seus set representants.
A més, és a Catalunya –i al País Basc– on Sánchez i Yolanda Díaz cullen les millors valoracions com a candidats, segons el baròmetre del CIS publicat aquesta setmana. Un 5,39 i un 4,94, respectivament. Però també la comunitat on obtenen el percentatge més alt de preferència per ser presidents: un 38,9% en el cas del líder socialista i un 19,6% en el cas de la líder de Sumar.
Amb Andalusia, València, les Balears, Extremadura i Aragó tenyides de blau el 28M, el PSC va ser en les passades municipals l’únic gran oasi del PSOE. El repte dels socialistes és aixecar el vot als territoris que van ser els seus feus històrics agitant l’espantall del «tiquet» electoral PP-Vox i que aquesta vegada no només Catalunya respongui a favor seu al galop del «vot útil». Però l’únic que tenen clar és que seran els socialistes catalans, que tenen millors perspectives, els encarregats d’estirar el carro del resultat global estatal.
No en va, Salvador Illas’ha fet seu aquest repte bolcant-se personalment en la campanya i remarca que l’objectiu a les generals, a més d’aconseguir una tercera victòria que consolidi el PSC com el partit majoritari a Catalunya, és nodrir de com més diputats millor el PSOE i eixamplar la distància amb el PP perquè Sánchez compensi el descens en altres territoris i continuï sent president. Lluny queden els inigualats 25 diputats que el 2008 va aconseguir Carme Chacón, però el PSC creu que està en condicions d’imposar-se amb comoditat en un tauler català marcat per la divisió independentista.
Tots al mateix barco
Notícies relacionadesAl seu torn, els Comuns, malgrat el cop que ha suposat perdre l’alcaldia de Barcelona i poder territorial a les municipals, són el principal puntal de Díaz, de la mateixa manera que ho han sigut per a Podem des del 2015 encara que els seus set representants actuals també queden lluny dels 12 que en la seva irrupció va obtenir Xavier Domènech guanyant a Catalunya. Tres són les preocupacions que afronta la candidatura d’Aina Vidal: aconseguir mobilitzar els propis, remuntar l’abstenció independentista, especialment la que va afectar ERC a les municipals, i que les crides al vot útil per part dels socialistes no acabi enterrant l’aritmètica que els ha permès governar en els últims quatre anys.
La premissa d’En Comú Podem és que van tots al mateix barco i la paradoxa que han d’afrontar tant ells com els socialistes i republicans és que tots volen obtenir un bon resultat, però tots necessiten també que als tres, igual que a formacions com Bildu, els vagin bé les eleccions per poder sumar després. A menys que, és clar, l’objectiu d’algun d’ells vagi per altres camins que no sigui el govern de coalició amb el suport d’independentistes, precisament el flanc pel qual la dreta i l’extrema dreta pretenen erosionar Sánchez. No falten les veus a l’esquerra del PSOE que alerten que existeixen temptacions de tornar al bipartidisme.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi