Veto cultural
Així són les revistes en català prohibides per PP-Vox a Borriana (Castelló)
La coalició PP-Vox al nou Ajuntament de Borriana (Castelló) ha ordenat la retirada de les revistes en llengua catalana de la seva biblioteca municipal, en una nova mostra del seu ideari, oposat a la diversitat lingüística, entre altres aspectes. Les revistes afectades són ‘Cavall Fort’, ‘Enderrock’, ‘El Temps’, ‘Camacuc’ i ‘Llengua Nacional’.
‘Cavall Fort’: Fundada el 1961, és una revista de periodicitat quinzenal en català dirigida a nens a partir de 9 anys que inclou un contingut variat per a aquest públic, incloent-hi reportatges, còmics, jocs i tallers, entrevistes, entre d’altres. Entre sis pàgines han desfilat grans noms de la literatura catalana per a nens i joves (Joaquim Carbó, Josep Vallverdú, Pep Albanell) i per a adults (Salvador Espriu, Pere Calders, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Tísner).
‘Enderrock’: ‘Enderrock’ és una revista en català de periodicitat mensual especialitzada en la difusió de la música popular en llengua catalana des de la seva aparició, el 1993. La publicació està editada pel Grup Enderrock, l’empresa del qual està dirigida pel periodista Lluís Gendrau i cofinançada per les Administracions Públiques catalanes, valencianes i balears. Ha sigut guardonada amb el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana (2004) que concedeix la Generalitat.
‘El Temps’: Nascut el 1985 gràcies a Eliseu Climent i Joan Fuster, entre d’altres, és un setmanari d’actualitat que s’edita en llengua catalana a València per Edicions del País Valencià. La publicació és de tall pancatalanista i afí a l’esquerra independentista. Va ser el primer mitjà de comunicació espanyol a incloure els seus serveis a internet i el primer del País Valencià a informatitzar-se.
‘Camacuc’: Escrita en valencià amb la finalitat de «normalitzar» aquesta llengua, s’autodefineix com una revista «d’humor, valors» i entreteniment destinada als més petits. De caràcter bimensual, està formada sobretot per còmics i l’any vinent complirà 40 anys: la publica l’editorial homònima des de 1984. Inclou notícies i seccions fixes com ara ‘Contes’ i ‘La barraqueta de la ciència’, així com ressenyes de literatura infantil i passatemps.
‘Llengua Nacional’: Aquesta revista és la publicació de l’associació homònima i va ser concebuda com «un instrument de militància lingüística: per defensar el català de les accions que el discriminen, per promoure la seva normalització i vetllar per la unitat de la llengua, així com per convertir-la en el mitjà de comunicació habitual als Països Catalans». De periodicitat trimestral, la revista es va crear el 1991.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia