Contra la UE i l’OTAN

Inquietud per una campanya de prorussos i ultres per agitar amb notícies falses el sector del camp espanyol

Ultres i prorussos agiten la islamofòbia a compte dels disturbis a França

La connexió ultra del Kremlin

Inquietud per una campanya de prorussos i ultres per agitar amb notícies falses el sector del camp espanyol

Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

8
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Especialistes de la Seguretat de l’Estat vigilen com a possible operació híbrida russa la inoculació de notícies falses i agitació al món rural aprofitant la tensió que pateix. Diverses línies d’aquesta campanya en xarxes socials són de propagandistes de l’argumentari del Kremlin a Espanya. La credibilitat de la UE, l’OTAN, i de les autoritats autonòmiques i centrals és l’objectiu.

La pluja de missatges s’estructura en sis narratives, algunes no per excèntriques o conspiranoiques amb menys seguidors: que els buròcrates de Brussel·les ordenen matar vaques sanes, que el Govern agreuja la sequera destruint embassaments, que el Marroc competeix amb Espanya amb verdures tractades amb pesticides prohibits, que l’Agenda 2030 és un pla per arruïnar el camp, que l’OTAN fumiga persones i terres amb avions i que fons d’inversió destrueixen l’agricultura per instal·lar al seu lloc panells solars.

Aquest cabal de desinformació creix des del març, ha mullat la campanya del 28-M i s’estén, creuen les fonts consultades, per les generals; potser fins a les eleccions europees.

Públic crispat

Públic crispatEls missatges s’adrecen a un sector amb una angoixa sentimentalitat que no afloren tant a l’agenda mediàtica com si, i molt, a les xarxes socials... tret de quan grups irats han ocupat violentament edificis públics a Llorca (Múrcia) i Salamanca.

Agricultors i ramaders viuen una gran tensió per la sequera. Una gran tractorada va portar fa dos dimecres a Madrid un clam per la carestia de combustibles, pinsos i adobs a causa de la guerra.

Campanyes similars han caigut sobre població rural d’altres països, i hi destaquen els precedents dels Països Baixos –on del descontentament va sorgir el partit euroescèptic BBB, guanyador de les eleccions provincials i ara ariet del Govern– o de França, amb un actiu flanc ruralista dels armilles grogues.

A la cambra de ressonància d’aquesta campanya crispativa no coincideixen repicadors de missatges de Vox i altres forces d’ultradreta, del negacionisme climàtic, antivacunes... i erosionadors de la confiança en les institucions. «Des de l’etapa soviètica, la intel·ligència russa busca ocupar o controlar plataformes reivindicatives a Occident, aprofitant reclamacions legítimes, de vegades justificades, de pacifistes, ecologistes i treballadors en crisi», explica un agent policial expert en desinformació.

De la virulència d’aquesta agitació, de la seva alta temperatura, en dona idea una pancarta a les portes de les autonòmiques del 28-M: el 14 de maig es va presentar a Madrid amb una protesta al carrer la plataforma SOS Rural. Un participant exhibia el rètol més vist de l’acte: «‘Sánchez muerto, abono pá mi huerto’».

L’eslògan, aplaudit en racons mediàtics de l’extrema dreta, sobresortia en un esdeveniment en què, junt amb representants de col·lectius agraris, van prendre la paraula teòrics de la conspiració i del negacionisme climàtic.

Rússia de fons

Rússia de fonsÉs portaveu de SOS Rural l’excoronel de l’Exèrcit a la reserva Víctor Pascual Viciedo, que en la seva vida civil presideix l’Associació de Llauradors Independents Valencians.

Aquesta ocupació no l’aparta del tot dels assumptes militars i estratègics. En el Club d’Opinió Jaume I, fòrum conservador castellonenc, ha coincidit amb tota mena d’elements de l’argumentari prorús. Allà ha escrit contra «les ingerències de la UE a Ucraïna». Als seus seguidors els diu que oposar-se a la invasió russa d’Ucraïna perjudica els agricultors: «La UE no en va tenir prou amb no reconèixer la nova situació de Crimea, sinó que va sancionar, com a represàlia, tot el que fes olor de rus: funcionaris, empreses, companyies petroleres i financeres... –escrivia Viciedo l’abril del 22, al poc d’iniciar-se l’agressió russa–. Òbviament, la resposta russa no es va fer esperar, i l’agost de 2015 Rússia vetava tots els productes agrícoles occidentals. El gran perjudicat d’aquest veto va ser Espanya, que ja tenia conquerit el gran mercat hortofructícola rus».

Aquest posicionament alinea Viciedo amb un altre militar en la reserva, el més conegut per la coincidència de postulats seus amb arguments geoestratègics que també sosté el Kremlin: el coronel Pedro Baños, de qui Viciedo és amic.

Les proclames d’aquest sector central de SOS Rural són celebrades en diversos espais d’internet per un esquadró de telepredicadors, entre ells de Toro TV, canal que reprodueix narratives del putinisme i de l’ideòleg de Vladímir Putin, el nacionalista rus Aleksandr Duguin.

En la mateixa estela de suports participa amb intensitat Cristina Martín, activista antiglobalista, agitadora de notícies falses durant la pandèmia i presentadora del programa Contrapunt al canal rus de televisió RT, avui prohibit a la UE. Per una altra marxa ruralista a Madrid, el passat 24 de juny, va celebrar a Twitter: «¡Això marxa!».

La presentadora de RT la citava com a font el novembre del 2018 un altre article del fòrum Jaume I firmat pel coronel Viciedo. En aquest treball, afirma que a Pedro Sánchez el va portar al poder el «nucli dur del [Club] Bildeberg», format per «maçons illuminati; la majoria d’ells d’origen jueu».

Deliris en l’aire

Deliris en l’aireTuit d’un espontani; foto d’un avió comercial en vol; a sota: «Big Pharma i OTAN. Tempesta celestial. Ells són la mà que gronxa el bressol. Els que alliberen el producte químic a l’aire sense consciència del mal que generen». Incomptables missatges d’aquest tipus circulaven ja al març, quan els telenotícies certificaven la gravetat de la sequera.

En l’acte a Madrid de SOS Rural, Nauzet Morgade, que es va presentar com a ecologista, va denunciar des de la tribuna d’oradors un «crim climàtic» que «parteix de la mateixa OTAN»: «S’està manipulant el temps en molts països...». És una de les llegendes més consumides per aquest públic: la dels chemtrails, o fumigació des de l’aire amb regueres de vapor químic.

El va succeir a la tribuna Fernando Mirones, una altra figura d’aquest corrent, amb una altra de les narratives coincident amb la propaganda russa: «No és un govern o altre, és una cosa molt per sobre, és l’Agenda 2030. ¿Qui cony ha votat això? ¡Ens volen enfonsar! ¡No hi ha cap sequera que no sigui provocada!»

Relats com els dels ‘chemtrails’ són part dels tòpics més delirants que l’extrema dreta rural d’Espanya comparteix amb el ruralisme ‘redneck’ (coll vermell, malnom nord-americà per als camperols reaccionaris i/o trumpistes) sorgit als EUA: polítics conspirant contra el país, confabulacions globalistes del milionari George Soros per trencar Espanya, una suposada guerra contra els caçadors i la negació del canvi climàtic.

Els ‘chemtrails’ poden ser un deliri, però sobrevolen la credulitat de milers. També a Catalunya. El maig del 2015, el llavors eurodiputat Ramon Tremosa va preguntar a la Comissió Europea per «avions que estan escampant diòxid de plom, iodur de plata i diatomees per l’atmosfera» sobre territori espanyol, i el final del qual «és evitar la pluja i permetre que pugin les temperatures, que crea un clima d’estiu per al turisme i beneficia les corporacions del sector agrícola».

La seva pregunta, titulada «Mètode Chemtrail de geoenginyeria militar per canviar el clima», va obtenir de la Comissió una resposta breu: no creu en això de la geoenginyeria militar.

De virulent a violent

De virulent a violentEls experts consultats detecten una segona varietat en aquesta pluja, els missatges call x action (trucada a l’acció) que demanen, de moment, la desobediència a les autoritats en vídeos descarregables i compartibles per WhatsApp.

L’advocada canària Cristina Armas ho feia el passat 29 de juny: en la webTV Euskal News va cridar a no votar: «No té cap sentit alimentar el sistema electoral. És fraudulent». Promotora d’un Espexit d’Espanya a l’Organització Mundial de la Salut, Armas és molt coneguda entre els antivacunes.

Però la desobediència civil a què crida «és pacífica», remarca: no és la de les erupcions violentes d’altres sectors que han fet ja dos inquietants passis a l’acció. A Llorca (Múrcia) una turba de ramaders irats va prendre un saló municipal de plens el 31 de gener de 2022, després d’empassar-se durant el cap de setmana anterior notícies falses sobre el tancament de les seves granges. El 5 de juny, a Salamanca, un altre grup de ramaders va prendre la delegació de la Junta de Castella i Lleó, alterats per notícies falses sobre les mesures veterinàries de contenció de la tuberculosi bovina –«Estan matant animals sans»–, i mentre la facció Vox del govern autonòmic mantenia un pols amb autoritats sanitàries locals i nacionals.

El motí, que va depassar la Policia Nacional i que es va saldar amb cinc detinguts, va ser aplaudit així a les xarxes per Fernando López Mirones, una de les figures de SOS Rural: «Ramaders de Salamanca prenent la Defecació Territorial de la Junta de Castella i Lleó. Per fi, lluitant pels drets de tots nosaltres. Ens estan fent el llit des de Brussel·les».

Notícies relacionades

Més al sud, a Llorca (Múrcia), segueix amb dificultat la instrucció judicial de l’altre assalt de ramaders enfurismats, que el portaveu adjunt de Vox a Andalusia, Rodrigo Alonso, va descriure als seus 14.800 seguidors a Twitter com «la imatge de la desesperació del poble que es veu sotmès per les polítiques globalistes, comunistes i d’esquerres». El nou alcalde del PP ha ordenat als advocats municipals retirar-se de la causa. Alguns dels agressors han dit al jutge que abans de llançar-se contra el saló de plens de la ciutat «hi va haver desinformació».

N’hi va haver, però no russa. Alguns testimonis tenen relatat al jutjat que l’eurodiputat i exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido els havia dit en visita a les granges que l’ajuntament socialista anava a tancar les explotacions de porcs de la ciutat. Altres testimonis han referit que ho deien dirigents de Vox. El que en realitat s’anava a discutir en el ple era una norma per allunyar granges de nova creació 500 metres més enllà del centre del nucli urbà.