Eleccions del 23J

¿Què és el ‘carretaxe’, la pràctica de la qual Yolanda Díaz acusa el PP?

¿Què és el ‘carretaxe’, la pràctica de la qual Yolanda Díaz acusa el PP?
1
Es llegeix en minuts

No estan faltant en aquestes eleccions generals les acusacions de manipulació electoral. A poc més d’una setmana que s’instal·lin les urnes, uns i d’altres sembren dubtes sobre els resultats. Si primer ha sigut el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, posant en dubte el treball de Correus amb els vots per correu i sembrant unes sospites infundades i basades en notícies falses, ara ha sigut la cap de llista de Sumar, Yolanda Díaz, qui ha carregat contra els conservadors, als quals ha acusat de manipular les eleccions de manera habitual.

«Jo soc gallega i qui té un problema amb els vots i el ‘carretaxe’ de vots és el Partit Popular. Sí, són experts en manipulació de vots, a portar vots de l’exterior amb autèntics fraus. Jo he vist i he interposat una denúncia a Galícia, a Lugo, perquè votaven persones amb discapacitats, amb certificats de no poder votar. I això es diu Partit Popular», va sentenciar la vicepresidenta segona dimecres en una entrevista a Antena 3.

La líder de Sumar va respondre així a les insinuacions de tupinada que ha sembrat Feijóo aquests dies posant en dubte la capacitat de Correus per afrontar l’enviament de tota la documentació electoral, malgrat que no va oferir cap dada. Díaz, que coneix Feijóo de l’època en què era diputada al Parlament de Galícia, li ha tornat l’atac acusant el PP de manipular els comicis de manera sistemàtica. Per fer-ho ha utilitzat el terme ‘carretaxe’. ¿Què vol dir?

L’explicació

Notícies relacionades

La paraula ‘carretaxe’ no és més que portar en un carretó, literalment. No obstant, a Galícia s’utilitza per referir-se a la pràctica de portar persones, principalment avis, monges i persones amb discapacitat, en autobusos fins al col·legi electoral amb les paperetes elegides ja ficades en sobres perquè exerceixin el seu dret al vot.

Aquesta pràctica, associada a Galícia al PP, se sol denunciar en cada procés electoral. Per exemple, en les passades eleccions autonòmiques, el PSOE de Galícia va denunciar davant la Junta Electoral un suposat cas de ‘carretaxe’ de vots en un asil de Lugo després de la publicació d’unes imatges en les quals es podia observar com les monges de l’asil de les Germanetes dels Avis Desemparats fins i tot introduïen les paperetes a les butxaques de la gent gran.