Entendre-hi més

Consuelo Ordóñez: «És obscè que el PP utilitzi el ‘Que et voti Txapote’ tot i que sap que fa mal a les víctimes»

6
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja es pot dir que l’eslògan més popular de la campanya no és el lema de cap partit. Ni l’‘Endavant’ de Pedro Sánchez ni l’‘És el moment’ d’Alberto Núñez Feijóo: la frase electoral més repetida és, amb diferència, ‘Que et voti Txapote’, que els seus adversaris utilitzen a tota hora contra el president del Govern. Però aquest eslògan té un problema: ha molestat les víctimes del terrorisme. Alguns són familiars dels assassinats per Francisco Javier García Gaztelu, ‘Txapote’, condemnat el 2006 a 152 anys de presó, que va acabar amb la vida d’almenys nou persones.

Entre aquestes, Gregorio Ordóñez, el regidor del PP de Sant Sebastià assassinat el 1995. Fa mesos que la seva germana, Consuelo Ordóñez, denuncia que el ‘Que et voti Txapote’ ofèn els que van perdre éssers estimats a mans del sanguinari etarra. També pensa que la frase «banalitza» el terrorisme. Però ningú del PP ni de Vox, els partits que han difós l’eslògan, sembla fer-li gaire cas: Feijóo no en va voler condemnar l’ús en el debat televisiu contra Sánchez, malgrat que el president del Govern l’hi va demanar diverses vegades.

El ‘Que et voti Txapote’ va néixer fa gairebé un any. Va ser el 3 de setembre del 2022, quan Pedro Sánchez participava en una passejada pels carrers de Sevilla. Hauria sigut un acte de partit més si no fos perquè entre el públic va sorgir un home anònim amb aquesta frase escrita en una pancarta. Pocs dies abans, el Govern espanyol i el basc havien acordat el trasllat a presons d’aquesta comunitat autònoma de ‘Txapote’ i altres etarres presos, com ara Henri Parot.

Però la popularitat del lema es va disparar quan, el gener del 2023, un altre home vinculat amb Vox va aprofitar una intervenció televisiva en què havia de parlar d’un altre tema per cridar diverses vegades el ‘Que et voti Txapote’ en directe a TVE, a banda de molts insults al president del Govern.

Ayuso la porta al Parlament

A partir d’aquell moment, els polítics s’hi van apuntar. I va ser Isabel Díaz Ayuso, poc després d’aquell programa, la primera a utilitzar la frase en seu parlamentària. Tot seguit, el ‘Que et voti Txapote’ va aparèixer en unes samarretes creades per les Noves Generacions del PP.

I, des que ha començat la campanya, és impossible no sentir l’eslògan sempre que s’ajunten uns quants simpatitzants dels partits de dretes: l’equip de Televisió Espanyola desplaçat als Sanfermines de Pamplona s’ha queixat dels insults i les agressions que, acompanyats d’aquesta consigna, els han dedicat.

Segurament va ser María San Gil, exdirigent del PP, qui millor va resumir què pensen Vox i el seu partit sobre la qüestió. «Em sembla un eslògan perfecte. Potser es frivolitza, però és tan gràfic, directe i contundent que hi ha frases que s’han de continuar repetint», va dir. San Gil, que estava dinant amb Gregorio Ordóñez quan va ser assassinat per ETA, va afegir amb referència a Consuelo Ordóñez: «Si a Consuelo no li agrada, doncs ho sento molt, perquè s’ha d’intentar que les víctimes no se sentin ofeses».

Efectivament, a Consuelo no li agrada. De fet, el seu rebuig del lema és contundent. «Fa mesos que ho denuncio. És dolorós, suposa una banalització i una frivolització del terrorisme i els terroristes com poques vegades hem vist. El més obscè és que el celebren i es vanten de fer-ho sabent que és dolorós, perquè els dona rèdit. Reconeixen que l’utilitzen per pur tacticisme polític, que aquest eslògan tan repugnant és útil i necessari perquè guanyi el seu partit», diu la germana de Gregorio Ordóñez en conversa amb aquest diari.

Guerra entre associacions

Des de Covite, l’associació de víctimes que presideix –i que ha generat incomoditat en el PP en diverses ocasions, per la seva inflexible independència de totes les sigles– van llançar dimarts un comunicat en què feien una crida «a la societat i a la classe política» a no fer servir el ‘Que et voti Txapote’. La nota estava firmada també per la Fundació Fernando Buesa i per 22 víctimes d’ETA. Poques hores després, un altre comunicat defensava l’expressió perquè «surt del poble». El subscrivien, entre altres víctimes, Marimar Blanco, germana de Miguel Ángel Blanco. Txapote va ser qui va prémer el gallet dues vegades per assassinar-lo.

«Daniel Portero i Marimar Blanco [els dos diputats del PP] són víctimes que van decidir fa molts anys fer carrera política, però no estan legitimats per representar ningú, només el seu partit. Es retraten sols. Aquí només hi ha un fet obvi: que el 99,9% de les víctimes són persones normals i corrents, gent de qui no se sap res, i són plurals», assegura Consuelo Ordóñez.

La presidenta de Covite, que va haver d’instal·lar-se a València fa 20 anys per les amenaces d’ETA, ha tingut aquests dies seriosos enfrontaments amb diversos polítics del PP que li deien que el seu germà hauria donat suport al ‘Que et voti Txapote’. «He hagut de cridar més l’atenció a líders del PP que a Santi Abascal», confirma a EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

Entre d’altres, al senador popular Rafael Hernando, que es va vantar d’haver sigut amic de Gregorio Ordóñez. «Per ser tan amic en aquests 28 anys no t’he conegut», li va respondre ella. Respecte a Portero, que va fer comentaris semblants, afegeix: «És el súmmum de la barra i la indecència. És un ignorant, un indigent intel·lectual i moral, només els malvats en la seva ignorància s’atreveixen a tal desvergonyiment, a fer una cosa que la seva família mai faria».

Consuelo Ordóñez no parla amb Feijóo des de fa mesos. Ara lamenta que el líder del PP perdés durant el debat amb Sánchez «una oportunitat d’or per demostrar que l’importen una mica les víctimes». «Només que una víctima de Txapote hagués dit que li fa mal aquest eslògan hauria hagut de servir per desactivar-lo, però no va voler, perquè busca els rèdits que li produeix la frase, repugnant com cap», afirma.