Enquesta CIS: el PSOE es manté en primera posició en la recta final de la campanya
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre les eleccions generals segueix l’estela dels anteriors sondejos d’aquest organisme i xoca amb la resta d’estudis d’opinió. Segons el sondeig ‘flaix’ del CIS publicat aquest dilluns, l’últim dia en què es poden difondre enquestes electorals, Pedro Sánchez afronta l’última setmana de campanya electoral amb el mateix avantatge sobre el PP que tenia la setmana passada: 1,4 punts.

Aquest estudi arriba 12 dies després que el centre que presideix José Félix Tezanos fes pública la seva macroenquesta basada en gairebé 30.000 enquestes i tot just quatre dies després de la publicació del seu baròmetre del juliol, amb una mostra molt més petita i que, si bé incloïa estimació de vot, no portava assignació d’escons.

Aquests dos estudis es van fer abans de l’arrencada de la campanya electoral. En concret, el treball de camp de la macroenquesta va tenir lloc entre el 8 i el 27 de juny, mentre que el del baròmetre va començar el 30 de juny i va finalitzar el 5 de juliol. Tampoc recollia, per tant, la influència que pugui haver tingut en l’electorat el cara a cara que van protagonitzar dilluns passat el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Empat o victòria socialista

A més, els dos sondejos donaven diferents resultats, ja que, mentre la macroenquesta fixava un curt avantatge de dues dècimes del PP sobre el PSOE, el baròmetre posava els socialistes 1,4 punts per davant dels populars. La macroenquesta dibuixava un escenari d’empat tècnic, amb aquestes dues dècimes d’avantatge de Feijóo, tot i que la suma de l’esquerra guanyava en escons el bloc de la dreta i rondava la majoria absoluta.

En concret, el CIS donava al PP una estimació de vot del 31,4% i entre 122 i 140 escons enfront el 31,2% del PSOE, que tindria entre 115 i 135 diputats. La tercera plaça era per a Sumar, amb un 16,4% i entre 43 i 50 escons, que superava el resultat d’Unides Podem, mentre que Vox queia al quart lloc amb un 10,6% i entre 21 i 29 diputats, molt per sota dels 52 que va aconseguir fa quatre anys.

Majoria d’esquerres

Notícies relacionades

En tot cas, la suma del PP i de Vox quedava lluny de la majoria absoluta al Congrés, que està en 176, mentre que el PSOE amb Sumar tindria a l’abast el Govern, ja que les dues forces arribarien a la majoria absoluta en la forquilla més alta o, en el seu defecte, tindrien fàcil aconseguir-ho amb algun altre partit minoritari. No obstant, el baròmetre del juliol publicat dijous passat trencava aquest empat tècnic i tornava a col·locar el PSOE com a guanyador, que ampliava la seva distància sobre el PP a 1,4 punts.

En concret, calculava un suport del 31% per als socialistes i del 29,6% per als populars. La tercera plaça era per a Sumar, amb un suport estimat del 15,5%, i Vox apareixia en la quarta posició amb un 11,7%. La suma d’esquerra se situava 5,2 punts per davant que la del bloc de la dreta, ja que el PSOE i Sumar arribaven a un 46,5% enfront un 41,3% del PP i Vox.