Eleccions del 23J
Comparador de programes | A la caça del vot jove: de l’herència universal als crèdits ICO
El 23 de juliol, quan s’obrin les urnes, 5,2 milions de joves espanyols de menys de 30 anys seran cridats a votar en les eleccions generals. Suposen gairebé un 14% del total del cens electoral. A més, 1.639.179 d’aquests joves exerciran el seu dret al vot per primera vegada en aquests comicis. En aquest sector de la societat, colpejat per la crisi econòmica del 2008, primer, i després per la pandèmia, se sol concentrar un percentatge de votants indecisos més elevat.
L’atenció que reben en els diferents programes electorals és molt diversa. En un extrem se situa el PSOE, que en el seu programa esmenta més de 115 vegades les paraules ‘jove’, ‘joves’ i ‘joventut’. El segueix Sumar, el projecte de Yolanda Díaz, amb 70 referències i, molt per darrere, el PP, amb tan sols 23 vegades, i Vox, amb 13. Aquesta anàlisi, tot i que senzilla, es vincula al nombre de propostes que planteja cadascun dels partits.
PSOE
Abans de les eleccions municipals i autonòmiques del 28M, Pedro Sánchez es va llançar a una intensa campanya d’anuncis sobre la construcció de vivenda pública. L’objectiu era arribar als electors més joves, els més preocupats per aquest assumpte i que més es resisteixen a votar el PSOE. Ara, els socialistes redoblen el seu esforç i la major part del seu programa pivota sobre la joventut. Sánchez s’ha encarregat d’anunciar algunes de les promeses, com la gratuïtat del transport públic per als joves de fins a 24 anys o la gratuïtat de la universitat i de la formació professional si aproven les matèries a la primera
En matèria de vivenda, proposen construir 183.000 vivendes públiques per a lloguer i que la meitat vagin per a joves, consolidar el Bo de Lloguer Jove de 250 euros al mes, o una nova línia d’avals de l’ICO del 20% de la hipoteca per a joves de menys de 35 anys. També plantegen ampliar el programa d’ajuda a la preparació d’oposicions a joves de menys de 35 anys o un programa de pràctiques a empreses amb el salari mínim i la seguretat social coberts. També són mesures rellevants l’ampliació del bo cultural i la creació d’un consell digital jove.
PP
El PP, en les seves més de 110 pàgines de programa electoral, gairebé no fa menció a la joventut i la majoria de les vegades són referències al context actual, però sense aportar mesures concretes per solucionar-lo. No obstant, sí que detallen que impulsaran avals destinats a joves de fins a 35 anys a fi de garantir la concessió de crèdits hipotecaris per valor de fins a un 95% de la totalitat del preu de la vivenda. D’altra banda, asseguren que impulsaran la política de beques tant en l’etapa universitària com en la no universitària, que es fomentarà la col·laboració publicoprivada en la formació professional i que s’adaptarà la contractació en formació per facilitar l’entrada al mercat laboral dels joves sense experiència.
Vox
De totes les propostes per a joves, la de Vox és la més breu. Més enllà que gairebé no esmentin la joventut en el seu programa, tan sols plantegen augmentar els incentius a la contractació estable de joves, sense concretar res més, i facilitar l’entrada d’aquest sector al mercat laboral «simplificant tràmits, anticipant ajudes, recolzant el posicionament en els mercats, facilitant l’accés a la renda i a la propietat i reduint la fiscalitat per un període de temps inicial».
Sumar
Sense arribar als nivells del PSOE, Yolanda Díaz també ha centrat part del seu programa electoral en la joventut. Sumar va sorprendre, sobretot, amb el que anomena «herència universal». Es tracta de donar 20.000 euros a tots els joves que compleixin 23 anys amb l’objectiu d’«ajudar les persones joves a continuar formant-se, iniciar la seva etapa professional i independitzar-se». Estaria dirigida a tots els joves, sense distincions de renda, i se sufragaria amb un impost a les grans fortunes. També plantegen estendre l’ingrés mínim vital (IMV) a la franja dels 18 a 23 anys, a més de rebaixar les condicions per als joves de menys de 30 anys.
En matèria de vivenda plantegen millorar el Bo de Lloguer Jove de tal manera que es cobri mensualment, i crear un bo d’ajuda als hipotecats. D’altra banda, volen que el bo cultural arribi a tota la població d’entre 16 i 30 anys i no només als que en compleixen 18, i crear un «xec esport» similar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Ben-Gvir dimiteix en protesta contra l’alto el foc
- La treva a Gaza començarà avui amb l’alliberament de tres ostatges israelians
- Thomas Drake : "Utilitzar els satèl·lits de Musk a l’espai és cedir sobirania a la Terra"
- Macroprotesta a Washington en vigílies de la tornada de Trump
- Nova era en la Casa Blanca