Els moments clau del debat de les eleccions del 23J a TV3

David Oller

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els candidats catalans a les eleccions generals s’han vist aquest dimarts les cares en del debat de TV3 i han posat en evidència els principals cos a cos d’aquesta contesa quan falten cinc dies per al veredicte de les urnes, així com els temes que més butllofes fan. Aquests són els 10 principals moments que han marcat l’intercanvi dialèctic entre Gabriel Rufián (ERC), Meritxell Batet (PSC), Roger Montañola (PDECat - Espai CiU), Míriam Nogueras (Junts), Aina Vidal (Comuns), Albert Botran (CUP), Nacho Marín Blanco (PP) i Juan José Aizcorbe (Vox).

Censura de revistes en català

Rufián (ERC): «Vostès (Vox) prohibeixen revistes amb el PP. Els vull donar la revista ‘Camacuc’. És del País Valencià, en català, perquè vegin que no té cap perill.»

Martín Blanc (PP): «Ja que fem l’espectacle ho fem tot. A mi ningú em donarà lliçons de llengua catalana, mai».

Gabriel Rufián ha regalat un exemplar de la revista infantil valenciana ‘Camacuc’ als candidats del PP i Vox, per denunciar la decisió de l’Ajuntament de Borriana –ara governat pel PP i Vox– d’anul·lar la subscripció a diferents revistes editades en català ‘Camacuc’, ‘Cavall Fort’, ‘El Temps’, ‘Enderrock’ i ‘Llengua Nacional’. El gest ha molestat el candidat del PP, que li ha tornat l’exemplar i ha exigit que no li donin «lliçons». La topada ha sigut durant en el primer torn de preguntes entre candidats, on Nogueras (Junts) s’ha negat a formular cap qüestió a Azicorbe (Vox), perquè assegura que no té res a preguntar «a un partit feixista».

Els vots de la investidura

Nogueras (Junts): «Senyor Rufián, li proposo que no s’investeixi un president si no ens transfereixen les competències per fer un referèndum a Catalunya».

Rufián (ERC): «Jo no soc el seu adversari, som els campions del referèndum i, si fa falta, ho tornarem a fer, però de forma conjunta. Quan posem preu a la investidura també hem de parlar de llengua, d’infraestructures i d’escoles».

- Botran (CUP): «Amb el diàleg no estem més a prop de l’autodeterminació i l’amnistia. Hem de tornar a situar el país en el punt del 2017 i negociar amb la comunitat internacional.

La candidata de Junts ha desafiat el d’ERC a comprometre’s a no facilitar una investidura si no és a canvi d’un referèndum. Ha llançat la proposta després que Rufián hagi lamentat haver estat «molt sol» en la negociació, per exemple, dels indults. El republicà ha esquivat una resposta taxativa i ha advertit que el seu rol a Madrid passa també per negociar altres qüestions a nivell social i econòmic. Alhora, Rufián ha emplaçat de forma reiterada la CUP a explicar quina és la seva «alternativa» al diàleg.

Protestes pels temps del debat

- Botran (CUP): «Jo vull parlar de la llengua»

Notícies relacionades

Oltra: «Els temps els controlo jo»

A l’acabar el primer bloc del debat, que versava sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, el candidat de la CUP, a qui li tocava començar el següent punt sobre economia, s’ha queixat del repartiment dels temps. Botran volia intervenir per denunciar la situació del català i la censura del PP i Vox a Borriana, però la presentadora de la televisió pública, Ariadna Otra, ha anunciat que aquest bloc havia acabat i que havia de parlar d’economia, una cosa a què Botran s’ha negat i ha denunciat el funcionament decidit per TV3. En el bloc sobre procés, el candidat que ha parlat més ha sigut el PP, amb més de cinc minuts, i el que menys ho ha fet ha sigut la CUP, amb poc més de dos minuts. Roger Montañola, Gabriel Rufián i Aina Vidal també s’han afegit a la protesta.