Debat a TV3
L’independentisme xoca pel preu a Sánchez i el PSC promet abordar la reforma del finançament
Potser és el debat en què menys es nota el pas del temps. El debat de TV-3 entre els caps de llista dels partits a Barcelona va aportar poques sorpreses i menys novetats. És potser a Catalunya on menys es discuteix la gestió de Pedro Sánchez. És, per tant, el territori on el candidat socialista (candidata en aquest cas) passa menys angúnies.
La contrapartida a no debatre sobre la gestió és que es discuteix, molt, sobre la conveniència o no de donar suport a Sánchez. En això, Albert Botran (CUP) i Míriam Nogueras (Junts) van atacar, de fet, van continuar atacant com fan des del 2019, Gabriel Rufián i el presumpte xec en blanc que els republicans donen als socialistes.
I si la reacció espontània, després de les eleccions del 28M va ser la de clamar, per part d’ERC i de Junts, darrere un front comú, aquest ha quedat en poc menys que en foc d’encenalls i, aquest dilluns, van xocar sobre quin «preu» han de posar a una eventual investidura de Sánchez com a president del Govern.
La proposta de JxCat
Nogueras va llançar una proposta a ERC i CUP: no investir cap president si no transfereix les competències a Catalunya per fer un referèndum acordat sobre la independència. Però el candidato d’ERC, Gabriel Rufián, no va recollir el guant a Nogueras, i va apostar per parlar també d’infraestructures, de la llengua i les escoles, i deixar de banda «les frases buides que queden molt bé a les xarxes socials».
Per la seva banda, el representant de la CUP ha apostat per «tornar a situar» Catalunya el 2017 «amb mobilització» als carrers, i ha carregat contra la gestió que ha fet ERC de la taula de diàleg amb l’Estat, que no ha acostat «l’autodeterminació i l’amnistia».
Per la seva banda, el candidat del PDECat-Espai Ciu, Roger Montañola, ha assegurat que la seva formació votaria a favor de reclamar un referèndum acordat a Catalunya, tot i que ha lamentat que l’independentisme continuï «ancorat el 2017».
Tant la candidata del PSC, Meritxell Batet, com el del PP, Nacho Martín Blanco, han deixat clar que no hi haurà un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, en resposta a una pregunta de Montañola.
El finançament autonòmic
Meritxell Batet va recórrer a l'adagi de Pedro Sánchez que «Catalunya està molt millor que el 2017, perquè la llei es respecta» i v aafegir uns grams d’èpica a l’hora d'explicar els indults als presos de l’1-O: «El president se la va jugar per tots nosaltres i per la convivència».
I el que sens dubte va ajudar a dotar el debat d’una pàtina de déjà vú va ser la promesa de la candidata socialista que, en cas de triomf aquest 23J el Govern resultant de les urnes abordaria, una vegada per totes, la renovació del sistema de finançament. Un repartiment que ja fa anys que està caducat, és a dir, pendent de de reformulació del sistema. Una actualització que, per cert, la Generalitat acompanya però no lidera. I no ho fa per dos motius. Per no rebre les crítiques de la resta d’autonomies i perquè després de demanar la independència no sembla prou coherent apostar per la reforma del finançament.
Junts i Vox
Junts i VoxA l’inici del debat, Nogueras es va negar a formular una pregunta al candidato de Vox, Juan José Aizcorbe, que li havia tocat per sorteig «No tinc res a preguntar a un partit feixista». «Si fos pel partit que m’ha tocat a mir no podríem parlar català, la televisió naciona de Catalunya estaria tancada i els partits il·legalitzats. Per tant, no tinc res a preguntar a un partit feixista», ha esperat Nogueras el candidat de Vox, Juan José Aizcorbe. Evidentement, la participació de l’extrema dreta va apujar la temperatura en aquells temes que tothom suposa. És a dir, Catalunya a part, la immigració.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia