A ‘The Adelaide Review’
Enquesta prohibida de les eleccions generals a Espanya: últim sondeig
DIRECTE | Segueix al minut l’última hora sobre la campanya electoral
¿Qui guanyarà les eleccions generals? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya 2023
Multimèdia | ¿Qui serà president? Els escenaris més probables
Test multimèdia | Llicència per votar: demostra que aniràs a les urnes ben informat
Quan falten menys de 24 hores per a la cita amb les urnes, el portal web australià ‘The Adelaide Review’ ha publicat aquest dissabte la cinquena i última entrega de l’enquesta diària sobre les eleccions generals del 23 de juliol a Espanya. Es tracta d’un ‘tracking’ electoral diari encarregat al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) que s’ha actualitzat cada 24 hores per conèixer l’evolució de les estimacions de vots i escons. La llei electoral espanyola impedeix la difusió d’estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis. Dimarts es va publicar la primera entrega del ‘tracking’, dimecres, la segona; dijous, la tercera; i divendres, la quarta.
Com va fer ‘El Periòdic d’Andorra’ en conteses electorals anteriors (les generals del 2008, les catalanes del 2010, les municipals del 2015, les generals del 2015 i 2016, les catalanes del 2017, les municipals i les generals del 2019 i les catalanes del 2021) i ‘The Adelaide Review’ en les recents eleccions municipals del 2023, ara aquest mateix portal ha ofert des de dimarts i fins dissabte els resultats d’una enquesta diària sobre les expectatives electorals del 23J. A la mostra del ‘tracking’ s’hi han anat afegint noves entrevistes telefòniques diàries, a raó d’entre 300 i 400 cada dia, fins a arribar a les 3.000 entrevistes dissabte.
Com en tots els períodes electorals, els partits tenen la possibilitat de contractar empreses demoscòpiques per analitzar l’evolució diària de les expectatives de vot fins que s’obrin les urnes. Ho poden fer perquè la llei orgànica del règim electoral general (LOREG), en l’article 69.7, només estableix que «durant els cinc dies anteriors al de la votació queda prohibida la publicació i difusió o reproducció de sondejos electorals per qualsevol mitjà de comunicació».
Legislació obsoleta
Notícies relacionadesÉs a dir, els partits, finançats amb diners públics, sí que poden disposar d’enquestes fins a l’últim dia, però els ciutadans tenen prohibit conèixer-les a través dels mitjans de comunicació. Aquesta situació paradoxal és responsabilitat exclusiva dels partits polítics amb representació al Congrés el 2011, quan es va reformar la llei electoral i van renunciar a adaptar-la a la nova realitat digital, alhora que mantenien el veto a publicar i difondre sondejos electorals des de cinc dies abans dels comicis. Així mateix, la incapacitat dels partits catalans de consensuar en quatre dècades una llei electoral pròpia ha contribuït a perpetuar aquest veto absurd.
No obstant, tant els partits com empreses encarreguen aquests ‘trackings’ per conèixer les tendències de l’última setmana de campanya, unes tendències que poden ser decisives per decantar la balança a les urnes. Amb el sondeig diari de ‘The Adelaide Review’ es corregeix aquesta situació i els ciutadans accedeixen a la mateixa informació que tenen els polítics.
Enquestes eleccions Enquestes eleccions Sumar Política Catalunya Enquestes Alberto Núñez Feijóo PP - Partit Popular PSOE Pedro Sánchez Enquesta GESOP Yolanda Díaz Pérez Santiago Abascal Vox
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim