El PNB frustra l’opció de Feijóo d’intentar anar a una investidura

EUROPAPRESS

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El president del PNB, Andoni Ortuzar, va telefonar aquest dilluns a la nit al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per dir-li que no vol iniciar converses per facilitar la seva investidura com a cap de l’Executiu central. Feijóo havia anunciat públicament hores abans que intentaria arribar a un acord amb el PNB i Vox, a més de Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès (UPN), per anar a una investidura i oferir als espanyols un Govern «alternatiu» a Pedro Sánchez.

El comunicat del PNB, enviat a les 21.58 hores, frustra l’única opció que tenia el líder del PP per intentar forjar una aliança que el portés a la Moncloa. El camí era complicat, però estava disposat a recórrer-lo, com va dir Feijóo als seus companys de files en la reunió de la junta directiva nacional d’aquest dilluns a la tarda.

L’antecedent d’Arrimadas

En el PP, i ho va esmentar directament Isabel Díaz Ayuso, tenien por que calés la comparació amb Inés Arrimadas (Ciutadans), qui estant en l’oposició a Catalunya va ser la més votada en les autonòmiques del desembre del 2017 (les celebrades sota l’aplicació del 55), però no va lluitar per ser designada per a una investidura perquè ella sabia que faria fallida. Feijóo no volia que se li retragués la seva inacció i aquest dilluns, hores després de guanyar de forma insuficient les generals (136 escons), va fer un pas endavant que el PNB va neutralitzar ràpidament. En el comunicat dels nacionalistes bascos, es concreta que la decisió va ser acordada en la reunió de l’Euzkadi Buru Batzar (EBB), el comitè executiu nacional del partit.

El polític gallec va argumentar davant la junta directiva nacional que sentia l’obligació d’intentar-ho, perquè l’altra opció, la que pot mirar de tancar Pedro Sánchez (122) amb Sumar i la resta de socis d’aquests últims anys, és formar una «coalició de perdedors» que acabi donant «més poder i més capacitat de decisió que mai» als partits independentistes. Feijóo, que ha aconseguit 136 diputats en les eleccions de diumenge, volia arribar als 176 de la majoria absoluta amb una aliança de Vox (33 diputats), PNB (5), Unió del Poble Navarrès (1) i Coalició Canària (1). Però la combinació entre dos partits antitètics com el PNB i Vox ha resultat inviable.

Euskadi celebra eleccions autonòmiques el 2024 i qualsevol decisió dels nacionalistes bascos ha de tenir en compte l’impacte allà de les seves aliances a Madrid. La situació del PNB no és gens fàcil en aquests moments, perquè han perdut el seu tradicional poder d’influència aquests últims anys en favor d’EH Bildu, soci habitual de Sánchez aquesta legislatura. La coalició liderada per Arnaldo Otegi ha aconseguit treure per primera vegada més diputats al Congrés que ells: sis contra cinc.

El resultat de les generals va ser un xoc per al PP, que va acabar dilluns amb una altra mala notícia. Els portaveus oficials de Feijóo no van voler comentar la negativa del PNB.

Tristesa a Génova

Els membres de la junta directiva nacional (barons, alcaldes, parlamentaris...) van arribar a la seu de Génova intentant posar la seva millor cara, tot i que molts no van aconseguir dissimular. La nit electoral havia acabat de la pitjor manera possible després de setmanes en què l’eufòria s’havia estès i tots veien Feijóo a la Moncloa. Amb o sense Vox dins del Govern, però amb Feijóo de president.

Ara, el polític gallec i el seu equip, que es va traslladar fa 15 mesos a Madrid quan Ayuso va guanyar el pols a Pablo Casado, han de replantejar-se el seu futur. Ningú en el partit volia parlar aquest dilluns de Feijóo i la seva carrera truncada contra pronòstic. Va sortir a impedir que Sánchez pogués escriure el seu ‘Manual de resistencia 2’ i, per ara, sembla que no ho ha aconseguit.

Notícies relacionades

En el partit no hi ha consens sobre el que farà el dirigent del PSOE. Alguns barons creuen que Sánchez cedirà en tot el que li demanin els independentistes catalans per aconseguir la seva investidura (especial rellevància tenen els vots de Junts), mentre altres dirigents del PP creuen que s’hauria d’«encoratjar la repetició electoral» perquè Feijóo tingui oportunitat de tornar a passar per les urnes d’aquí uns mesos.

No se sap què voldrà Feijóo. Aquest dimarts serà a Santiago de Compostel·la amb motiu de la festivitat de l’apòstol. Força necessitarà després d’aquest resultat totalment inesperat del 23J.