La difícil governabilitat després del 23J

La Moncloa avisa Junts davant la investidura de Sánchez: «A Catalunya només hi cap el marc constitucional»

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Dos dies després de les eleccions generals, la Moncloa ha tancat per complet la porta a les condicions de Junts per Catalunya per abstenir-se en el probable intent d’investidura per part de Pedro Sánchez. Amb el PP i Vox lluny de la majoria absoluta, la reelecció del president del Govern en funcions depèn del partit de Carles Puigdemont, que s’ha mostrat disposat a negociar a canvi de l’amnistia sobre el procés independentista del 2017 i la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació. Però els socialistes rebutgen per complet les dues iniciatives. 

«A Catalunya només hi cap el marc constitucional. I d’acord amb el resultat això ha agradat també a Catalunya», ha assenyalat la portaveu de l’Executiu central, Isabel Rodríguez, després del Consell de Ministres. 

El PSOE considera que gran part de la seva fortalesa negociadora té a veure amb el resultat que van oferir les urnes catalanes. El PSC va obtenir diumenge 19 escons i 1.200.006 vots, més que els que sumen alhora ERC i Junts. La segona força en paperetes va ser Sumar i la tercera el PP, tot i que la formació de Yolanda Díaz va obtenir en l’autonomia set diputats, els mateixos que republicans i postconvergents, i els conservadors un menys. És aquest tomb en l’escenari català («aquestes han sigut les eleccions espanyoles més espanyoles de la història», va admetre diumenge a la nit el cap de llista d’ERC, Gabriel Rufián) el que fa pensar als socialistes que el partit de Puigdemont no votarà en contra de Sánchez al costat del PP i Vox, cosa que provocaria una repetició electoral. 

Sense moviments fins a l’agost

Però de moment, calma. El PSOE, que amb 122 escons necessita també el suport a Sánchez per part de Sumar, el PNB, ERC i Bildu, no ha començat les negociacions amb els grups. Tampoc ho farà a curt termini. Els socialistes volen esperar: contemplar com el PP «es cou a la seva salsa», amb Alberto Núñez Feijóo intentant una investidura que no té cap possibilitat perquè els nacionalistes bascos ja l’han curtcircuitat, i iniciar els contactes ben entrat l’agost, coincidint amb la constitució de les Corts, que tindrà lloc el 17 del mes que ve. 

Notícies relacionades

Sense anticipar moviments, les sensacions són bones entre els col·laboradors de Sánchez. Primer, per haver aconseguit parar la suma de la dreta i la ultradreta. I després, perquè creuen que finalment la complicada investidura de Sánchez acabarà prosperant i Junts entrarà en raó, tot i que el PSOE evita aclarir què està disposat a oferir a canvi de la seva abstenció, i es limita a mostrar les seves línies vermelles: el referèndum, l’amnistia i l’Ajuntament de Barcelona, que governa el socialista Jaume Collboni. «La democràcia té els seus terminis. Espanya ha marcat un rumb, en contra dels retrocessos. Confiem en la responsabilitat dels grups polítics. Sabrem administrar aquest missatge», ha assenyalat Rodríguez.

La també ministra de Política Territorial creu que l’experiència en aquesta última i convulsa legislatura, en la qual malgrat la pandèmia, la guerra i la difícil aritmètica parlamentària el Govern ha aconseguit aprovar 200 lleis, serveix d’aval davant el que està per venir. «Si alguna cosa ha demostrat aquest Govern és que ha sigut capaç de donar estabilitat a Espanya –ha conclòs–. Hem aprovat pressupostos cada any i hi ha hagut eleccions cada quatre».