El Parlament augmenta en 850.000 euros anuals el pressupost per a assessors dels partits
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament ha aprovat aquest dimarts diversos canvis en el funcionament intern de la institució. La principal novetat és que els partits han pactat augmentar en 846.834 euros anuals el pressupost per als assessors a què té dret cada grup parlamentari. La modificació, que entrarà en vigor al setembre, permetrà a les formacions polítiques decidir si volen contractar més personal o pagar millor els ja contractats. Fonts de la Mesa justifiquen la decisió com una equiparació amb la despesa destinada al mateix concepte al Congrés i en altres parlaments autonòmics. La mesura ha sigut aprovada amb els vots del PSC, ERC, Junts i Ciutadans, mentre que els Comuns i el PP s’han abstingut i Vox i la CUP s’hi ha pronunciat en contra.

Fins ara, el Parlament gastava 2,9 milions d’euros anuals en assessors, però amb aquesta decisió, la partida al pressupost del 2024 serà ja de 3,7 milions. El canvi suposa 241.952 euros extra per a aquest 2023, a l’entrar en vigor la mesura el 15 de setembre. A més, amb aquest canvi, també es permet augmentar el sou màxim d’un assessor, que serà de 69.922,86 euros anuals, mentre que ara estava limitat a 62.152,86 euros. El sou mínim es manté en 31.076,5 euros anuals.

Regularització de les dietes

També s’ha acordat crear un grup de treball perquè estudiï com regularitzar les indemnitzacions dels diputats (les conegudes com a dietes), tot i que un eventual acord no entraria en vigor fins a la pròxima legislatura. De moment, l’únic que es farà –a partir del gener del 2024– és integrar una altra mensualitat com a sou base. Serà la quarta mensualitat que s’incorpora.

Notícies relacionades

Les dietes són indemnitzacions per desplaçaments, que oscil·len entre 16.975,56 i 23.895,12 euros anuals en funció del lloc de residència del diputat i que es cobren, encara que no es facin viatges, perquè actuen com a complement salarial. Per tant, no tributen.

Finalment, un altre dels canvis acordats en la reunió setmanal celebrada aquest dimarts és que a partir d’ara el sou dels expresidents del Parlament el pagui directament la Cambra i no la Generalitat, com es feia fins ara, mentre que les subvencions als partits, que ara es pagaven des de la institució parlamentària, es transferiran directament de les arques del Govern.

Temes:

Parlament