La participació del vot estranger el 23J arriba al 10%
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Durant cinc dies –del 15 al 20 de juliol– van estar instal·lades les urnes en desenes d’ambaixades i consolats espanyols perquè els més de 2.330.000 de ciutadans espanyols que resideixen a l’estranger poguessin exercir el seu dret al vot. Aquest divendres s’ha conegut que la participació final del vot CERA ha sigut de 233.688 persones, cosa que suposa un 10% del cens. La xifra amb prou feines supera en tres punts les dades del 2019, malgrat que s’ha eliminat el vot pregat, cosa que facilitava tot el procés.

A primera hora del matí, totes les juntes electorals provincials s’han constituït en mesa electoral per procedir al recompte d’aquests vots que podrien ser crucials per a la governabilitat d’Espanya. Gairebé una desena d’escons es van aconseguir per un marge de vots molt estret diumenge i ara podrien canviar d’amo. En concret, la vista està posada a Cantàbria i Girona, on el PP podria arrabassar un diputat a Vox i a Junts, respectivament, i posar en més dificultats Pedro Sánchez per aconseguir una majoria absoluta amb què ser investit president.

Notícies relacionades

El recompte del vot CERA es farà aquest divendres. Segons la llei orgànica del règim electoral general (LOREG), una vegada va acabar el termini per votar a l’estranger, tots els sobres van ser remesos mitjançant valisa diplomàtica al Ministeri d’Afers Estrangers, la Unió Europea i Cooperació i d’aquí s’han enviat a les diferents juntes electorals provincials. Així, aquest divendres, cadascuna d’aquestes juntes es constituiran en mesa electoral a les vuit del matí, «amb els interventors que a tal efecte designin les candidatures concurrents». Serà llavors quan s’introdueixin els sobres a les urnes, mentre s’anota el nom dels votants, per procedir després a l’escrutini.

Dels nou escons que estan en joc, són dos els que es van aconseguir per un marge inferior a 500 vots, un a Cantàbria i un altre a Girona. El PP els podria aconseguir tots dos, arrabassant-los-hi a Vox i a Junts, respectivament. Això suposaria una nova dificultat per a Pedro Sánchez, ja que no li serviria l’abstenció de Junts per mantenir-se a la Moncloa, sinó que necessitaria el seu vot favorable. No obstant, cal tenir en compte la tendència del vot de l’estranger, que és eminentment progressista en totes les eleccions generals.