53488577 60

53488577 60

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El ‘no’ del Govern a la construcció d’un tercer camp de golf a Caldes de Malavella juntament amb un gran complex hoteler tanca la porta a acollir l’edició del 2031 de la Ryder Cup. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, l’Executiu de Pere Aragonès ha comunicat aquest mateix matí a PGA Catalunya –el club que opta a l’organització de la competició– que denega de nou el seu pla urbanístic, motiu pel qual els impulsors han donat per acabades les converses amb la Generalitat i han descartat així la celebració de la competició.

L’Executiu ha tombat un pla que passava per ampliar les instal·lacions de Caldes en 150 hectàrees perquè afecta terrenys de valor agrari o paisatgístic, a més de defensar que no es pot apostar per la construcció de cap altre camp de golf en plena sequera. Des de la Generalitat han argumentat que estan a favor d’allotjar aquest esdeveniment esportiu, però han insistit que s’havia de celebrar a instal·lacions que ja hi ha a Catalunya, on hi ha 92 camps de golf.

«No construirem un nou camp a Catalunya. N’hi ha molts, no és el nostre model i estem en plena sequera», asseguren fonts de Presidència després de la reunió que a primera hora del matí ha mantingut la consellera Laura Vilagrà amb PGA i la Federació Espanyola de Golf. Afegeixen, a més, que després de les converses amb els promotors, constaten que darrere del projecte «hi ha més un projecte urbanístic especulatiu i de construcció que no una competició esportiva».

Un projecte «elitista»

Aquesta és la segona vegada que el Govern rebutja el pla esbossat per PGA Catalunya. Ho va fer també a l’abril, ja que, a més del tercer camp, preveia una urbanització de 185 cases de luxe que afectaven 232,47 hectàrees agrícoles i forestals «de gran valor paisatgístic», segons va esgrimir la Generalitat, que va qualificar d’«elitista» la proposta. Aquesta denegació va motivar que els interessats modifiquessin la seva aposta, que van tornar a exposar al juny i en la qual desapareixien aquestes vivendes d’alt nivell i es substituïen per una casa club i un hotel o apartaments amb 12.000 metres quadrats de sostre. No obstant, continuava mantenint la idea de sumar un camp als dos ja existents.

L’informe tècnic de la Direcció General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura que Vilagrà ha posat a sobre de la taula rebutja el projecte perquè «no respecta els valors intrínsecs naturals i agraris i tampoc els paisatgístics i identitaris del lloc». A més, declara el pla incompatible amb els «principis de desenvolupament urbanístic sostenible» al no complir els requisits de caràcter «ambiental, econòmic i social». Al seu torn, especifica que és contrari als preceptes del pla d’organització urbanístic municipal de Caldes. I, més enllà dels aspectes més tècnics, el Govern d’Aragonès afirma que no és procedent construir més camps de golf «enmig del greu problema de la sequera».

Doble pressió

En els últims mesos, la Generalitat ha rebut una doble pressió perquè cedeixi. D’una banda, Foment del Treball i diverses organitzacions van impulsar a principis de juny un manifest per reclamar «responsabilitat» a l’Executiu amb l’argument que l’impacte econòmic de la competició s’estima en uns 1.300 milions d’euros i gairebé 300.000 visitants. De l’altra, el Govern central va manifestar públicament a finals d’aquell mateix mes el seu suport perquè Catalunya sigui «regió amfitriona» i el seu compromís perquè es garanteixin les infraestructures que siguin necessàries.

Notícies relacionades

Per acollir aquesta edició de la Ryder Cup s’havia previst una aportació de 150 milions, dels quals 50 procedirien de l’Estat; 50, de PGA Catalunya, i la resta, de les diputacions de Girona i Barcelona i de la Generalitat. El pagament es portaria a terme en 10 anys. No obstant, el ‘no’ del Govern ho deixa tot en l’aire.

Fonts de l’Executiu català afirmen que no se’ls pot acusar de ser contraris a acollir grans esdeveniments esportius quan l’any passat es van celebrar fins a 130 proves internacionals i l’any que ve se celebrarà a Catalunya la Copa Amèrica. No obstant, posen èmfasi que la seva aposta és per models d’esdeveniments que tinguin un «impacte positiu» des del punt de vista econòmic i social, que deixin un «llegat que perduri en el temps» i que no perjudiquin el medi ambient.