4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El ‘sí’ a la investidura dels partits independentistes passa per atendre l’«agenda catalana», i en aquesta hi ha inclosa la concessió d’un referèndum sobre la independència de Catalunya per desfer el gran nus gordià del conflicte polític. Aquesta és la reclamació que ha fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al líder del PSOE, Pedro Sánchez, a qui ha emplaçat a «moure»’s i a posar una proposta sobre la taula que apunti en aquesta direcció. «Catalunya ha de votar el seu futur i s’ha de posar fi a la repressió. Aquest és el nostre punt de partida», ha deixat clar en una roda de premsa amb què clou el curs polític abans de l’aturada estival, i en què també ha convidat Junts a «aprofitar al màxim» l’oportunitat que les urnes li han donat a l’independentisme.

El president ha vingut a dir que esquers com la reforma del model de finançament, com ha apuntat el PSOE, no seran aquesta vegada suficients per comptar amb el suport dels 14 diputats independentistes –set d’ERC i set de Junts– que tenen la clau de la Moncloa. Malgrat haver perdut pistonada a les urnes, els escons dels dos partits cotitzen a l’alça, de manera que Aragonès ha advertit que el preu de la investidura serà més alt i també a dues velocitats. Perquè els republicans són conscients que el referèndum no s’aconseguirà de la nit al dia, però hi ha competències, com el traspàs de Rodalies, que sí que buscaran cobrar amb caràcter immediat.

Conscient que Junts negociarà amb una proposta de màxims, el president ha redoblat també el cost dels vots del seu partit. Ha concretat que resoldre el conflicte va més enllà de la votació d’un acord que es derivi de la taula de diàleg, com va pactar ERC amb el PSOE en l’anterior legislatura a canvi de la investidura. L’opció de l’Estat propi, ha especificat, ha de ser sotmès a l’escrutini de la ciutadania. «Els que volen continuar governant han de complir la ciutadania, resoldre el dèficit fiscal, complir els compromisos pendents i atendre la resolució del conflicte», ha dit Aragonès. Es tracta, ha avisat el líder del PSOE, d’anar més enllà del que ha anat fins ara empès per ERC, que ha definit com un «avenç» però «insuficient».

L’acord de claredat com a «instrument»

L’argument esgrimit fins ara pels socialistes que un referèndum no cap dins de la Constitució no convenç el president, que ha respost que hi ha «informes» que apunten en la direcció contrària i que el que cal és voluntat. «Hi ha camins per aconseguir-ho i instruments», ha defensat fent menció a l’acord de claredat, una aposta que va quedar en ‘stand by’ amb la convocatòria precipitada de les eleccions generals però que té intenció de reactivar. Per ara, els socialistes s’han desentès d’aquesta proposta.

Per a ERC, la revisió del model de finançament és «urgent» i una de les qüestions que han d’estar en la interlocució, però no com a condició suficient per a la investidura, ja que es tracta d’una assignatura pendent que ve de lluny. «Fa 10 anys que està caducat i cinc que Montero és ministra», ha replicat carregat d’ironia davant l’oferta llançada per la ministra d’Hisenda, que ha convidat a posar negre sobre blanc. Sobre aquesta qüestió ha anticipat que tampoc pensen negociar en el mateix pla que altres autonomies, sinó que es buscarà una bilateralitat. «No anirem de bracet d’Ayuso o de Page a negociar la reducció del nostre dèficit fiscal», ha conclòs sense pèls a la llengua.

«No desaprofitar l’oportunitat»

Aragonès ha receptat discreció per a unes negociacions que ha admès que estan en marxa malgrat ser encara incipients. De fet, els contactes treuen fum a totes bandes. I, si bé ha exhibit fermesa en les seves reclamacions al PSOE si vol continuar al capdavant de la Moncloa, també ha posat deures a l’independentisme: «No desaprofitar l’oportunitat». Es tracta, ha argumentat, de fer valer la seva representació per frenar la dreta i l’extrema dreta, però també de no renunciar a resoldre altres conquestes més enllà de l’autodeterminació i l’amnistia. Com a exemple ha posat la protecció de la llengua, que ja ha avançat que serà un dels seus cavalls de batalla en el que queda de legislatura.

Notícies relacionades

La pilota, ha insistit, és a la teulada de Sánchez i no a la d’ERC o la de Junts. Fins a tal punt, que preguntat sobre el risc que tot acabi desembocant en una repetició electoral, ha rebatut que aquesta qüestió «només pot respondre-la Sánchez». De la seva «valentia», ha vingut a dir, dependrà el seu propi destí i el del Govern.

Menys preocupat s’ha mostrat el president davant la debilitat del seu executiu al Parlament per continuar una legislatura que manté que «esgotarà» fins al 2025. El seu pla, ha precisat, continuarà pivotant en «acords transversals» com el dels pressupostos –de bracet de PSC i de Comuns– o el de la llei de defensa del català a l’escola –que va incloure tant al PSC com a Junts. No s’ha mullat sobre si s’arremangarà per consolidar una estabilitat o si a la seva agenda hi ha incorporar algun soci més al seu Govern. Mentre els vots independentistes siguin determinants per a Sánchez, sap que Salvador Illa com a cap de l’oposició pot estrènyer, però no ofegar.