Negociacions arran del 23J
El PSOE busca un president del Congrés que tingui el vistiplau dels nacionalistes
El PSOE busca substitut per a Meritxell Batet en la presidència del Congrés
La batalla per controlar la Mesa del Congrés, la primera prova de la majoria de Sánchez
Teresa Jordà: «Possiblement una cadira de la Mesa del Congrés serà per a l’independentisme o el PNB»
¿Què és la Mesa del Congrés i per què és important?
El PSOE busca candidat a la presidència del Congrés. Després que Meritxell Batet hagi declinat repetir en el càrrec, els socialistes tenen nou dies per tancar un altre nom. El que en altres ocasions ha sigut més senzill sembla aquesta vegada especialment difícil. No els val qualsevol perfil, sinó que, perquè prosperi, l’aspirant haurà de comptar amb el vistiplau dels partits nacionalistes amb els quals intenta negociar la majoria de la Mesa del Congrés primer i la investidura de Pedro Sánchez després. La quadratura del cercle està vinculada a aquest tipus de condicionants no menors a l’hora d’escollir la tercera autoritat de l’Estat, que en aquesta legislatura haurà de lidiar de nou amb la polarització de l’hemicicle i, també, tenir sensibilitat plurinacional per exercir d’argamassa del bloc que recolzi al Govern. El ball de noms ha entrat ja en ebullició alhora que continua la intensa interlocució per amarrar els suports de Sumar, ERC, Junts, el PNB, Bildu i BNG.
«És evident que qui presideixi el Congrés ha de ser avalat per tots els actors que intervindran en la votació», reconeixen fonts socialistes, que asseguren que en aquests moments no hi ha una proposta en ferm per rellevar Batet. Durant la campanya, la dirigent catalana ja havia manifestat l’esgotament que havia suposat per a ella l’àrdua tasca de gestionar la institució amb una «crispació» que impregnava el grup de Vox, però també el del PP. La primera incògnita que s’haurà d’aclarir és si, de nou, serà un dirigent del PSC el que assumeixi la presidència del Congrés. Sánchez té molt present que els socialistes catalans han sigut clau amb el seu contundent resultat el 23J perquè la dreta no sumi. Fonts de la cúpula de Salvador Illa asseguren que l’important és la investidura del líder del PSOE i no tant la votació del dia 17 d’agost per escollir qui porta la batuta a la Cambra baixa, però tampoc renuncien a tenir un pes institucional proporcional a la seva aportació.
¿Serà del PSC?
No obstant, no és fàcil per a Ferraz trobar en les primeres espases del PSC una alternativa a Batet que aconsegueixi passar el filtre dels independentistes catalans. Un dels possibles seria el ministre de Cultura en funcions i exlíder del partit, Miquel Iceta, però es tracta d’un dirigent que ja van vetar tant ERC com Junts el maig del 2019 –en plena campanya de les municipals i europees– per ser president del Senat. «Seria una temeritat tornar a intentar-ho aquesta vegada per a la presidència del Congrés, perquè la proposta ja va fracassar llavors», reconeixen fonts socialistes, que lamenten, no obstant, que els partits independentistes estiguin més disposats que la presidència de la Cambra sigui abans per a un dirigent d’un altre territori que per a un català que discrepa del seu projecte. L’altre nom seria el de la ministra de Transport en funcions, Raquel Sánchez, però precisament ERC va promocionar la seva reprovació fa tan sols tres mesos pel caos de Rodalies.
Més enllà del PSC, emergeix de nou l’etern candidat a càrrecs de pes: l’‘exlehendakari’ Patxi López, fins ara portaveu del PSOE al Congrés. Precisament, el fet que el partit estigui satisfet per com ha desenvolupat aquesta funció l’últim any teixint acords per arribar a la majoria necessària per impulsar l’agenda legislativa dels socialistes pot ser un hàndicap per optar a ell. Però precisament es tracta d’un dirigent que es va quedar amb la mel als llavis el 2016, quan entre el gener i el juliol va presidir la Cambra fins a la repetició electoral, i després va ser la popular Ana Pastor la que va assumir el comandament de la institució. L’interregne de López va suposar que per primera vegada el càrrec no l’assumia el partit majoritari a l’hemicicle, situació que es podria repetir ara si el PSOE surt amb la seva.
Prioritat que sigui dona
Amb el compte enrere ja en marxa, Sánchez pot optar també per altres noms del partit capaços de representar la pluralitat en una legislatura en la qual l’aliança amb els sobiranistes serà més determinant que mai i en la qual previsiblement la reivindicació de l’ús del català, l’eusquera i el gallec a l’hemicicle prendrà protagonisme. És en aquest context, i també amb el necessari equilibri que haurà de fer el PSOE en el repartiment de càrrecs entre les seves federacions, que poden cotitzar a l’alça dirigents com l’expresidenta balear Francina Armengol, que té les relacions ben greixades amb els nacionalistes. Els socialistes admeten que preferirien que la presidència del Congrés fos d’una dona, ja que la primera i la segona autoritat de l’Estat ja estaran ocupades per homes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034