Negociacions arran del 23J

Prova de foc per a Feijóo: el líder del PP es juga el seu lideratge en les negociacions del Congrés

Els populars volen que el rellotge comenci a comptar al més aviat possible amb una investidura ràpida que empetiteixi els temps de negociació de Sánchez

El líder del PP convocarà previsiblement el grup parlamentari hores abans de la constitució de les Corts i de la Mesa del Congrés

Prova de foc per a Feijóo: el líder del PP es juga el seu lideratge en les negociacions del Congrés
6
Es llegeix en minuts
Elena Marín

Queden dos dies per a la constitució de les Corts i de la Mesa del Congrés i si alguna cosa es mou és fora dels focus. Fa dies que els populars insisteixen que amb els vots que sumen amb Vox i UPN, a l’espera que Coalició Canària es decideixi, tenen més vots que Pedro Sánchez, que de moment no aconsegueix que el partit de Carles Puigdemont digui públicament si el recolzarà. Però mentre el PSOE intenta allunyar el fantasma d’una repetició electoral, al PP no la perden de vista. Presentar-se a una investidura és clau per a Alberto Núñez Feijóo en qualsevol dels escenaris que es presenten: tant si és per somiar amb un suport que ara mateix sembla molt complicat, com per donar inici a una nova campanya o per reafirmar el seu lloc en el partit. El líder del PP va arribar a Génova l’abril del 2022 amb l’autoritat d’haver guanyat per majoria absoluta quatre eleccions seguides a Galícia, i de com gestioni el que passi en els pròxims dies dependrà la fortalesa del seu lideratge intern al PP.

A Génova tenen clar que la manera de barrar el pas als socialistes és anar cremant etapes i reduir al màxim els temps de negociació amb els grups independentistes, nacionalistes i regionalistes. Per aconseguir-ho cal activar al més aviat possible el procés d’investidura. Com a partit amb més representació parlamentària confien que el Rei els permeti presentar-s’hi i que Feijóo pugui comparèixer al Congrés i desplegar el seu pla de Govern en una primera votació que, a 48 hores que es constitueixin les Corts, tot apunta que serà fallida, però acosta la data d’una possible repetició electoral.

Coalició Canària, sense tancar

La falta de compromís de Coalició Canària, que governa les illes amb el PP, és un senyal clar que també hi ha negociacions a l’altre costat. Per això al PP no li queda més remei que esperar i veure. Coalició Canària pot pactar amb els dos blocs però no atraure aquesta formació política després d’haver passat dies dient que l’acord estava pràcticament tancat, seria una altra galleda d’aigua freda com la que va donar el PNB.

Però Junts és clau en l’equació. Ha receptat ja «paciència» al PSOE i això genera esperances en el PP. Que aposti per la ingovernabilitat del país seria una carambola per al PP; fonts del partit reconeixen que això derivaria en «una repetició electoral». Però si Puigdemont opta per arribar a algun acord amb el PSOE, Sánchez ha de lidiar també amb la resta de partits. Alguns d’aquests, clarament partidaris d’evitar un Govern del PP avalat per Vox, no volen quedar-se enrere en la negociació d’un possible govern de PSOE i Sumar, i per evitar susceptibilitats entre ells i posar-los d’acord, el temps és clau. El coordinador general del PP, Elías Bendodo, va ser molt clar aquest dilluns quan va dir ser partidari que la investidura fos ràpida, abans que acabi el mes d’agost si pot ser: «Com més aviat hi hagi un govern fruit d’aquesta investidura millor serà per a tothom».

En una eventual repetició electoral, ningú qüestiona en el PP que Feijóo n’hauria de ser el candidat. Els dubtes sobre aquesta qüestió han quedat aclarits des de totes les baronies, incloses aquelles que podrien pensar a disputar en un futur el lideratge del partit, com Juanma Moreno a Andalusia i Isabel Díaz Ayuso a Madrid. Però les fonts consultades reconeixen que aquesta és una disputa aparcadanomés a curt termini. De com resolgui Feijóo la constitució de la Mesa del Congrés que el PSOE vol per a si mateix i de si aconsegueix, sense tenir garanties, ser proposat pel Rei per presentar-se a la investidura dependrà que el soroll intern comenci a ser més o menys intens.

Moviments en pausa

Diuen d’ell en el partit que havent guanyat les eleccions no marxarà sense més ni més i es quedarà en l’oposició, que recorden que és una cosa que ja sap fer. Es refereixen als escassos tres anys que va passar a Galícia, entre el 2006 i el 2009, des que va entrar com a diputat autonòmic i va aconseguir succeir Fraga en la presdiència del partit fins que va obtenir la seva primera majoria absoluta. Ara bé, és cert que ell mateix va dir que venia a guanyar la Presidència del Govern i que no mereixeria ser president del partit si fracassava.

El partit ha viscut un «període de dol» des de la nit del 23 de juliol, relata un càrrec públic del PP. Ha intentat superar la «incredulitat» amb què van rebre el resultat electoral i en la formació reconeixen que han trobat a faltar més «presència de Feijóo» en les últimes setmanes. El «dol» l’han rumiat sols, diuen. I no amaguen que en funció del que passi en els pròxims dies, començarà a moure’s un altre cop el tauler intern. «Però cal esperar», diu algú de la formació que reconeix que, mentre no estigui tot tancat i se sàpiga si hi ha opcions d’entrar en un govern, tothom es mantindrà quiet. La posició i l’estratègia del líder l’escoltaran els diputats en una reunió de grup encara sense convocar però que previsiblement es produirà hores abans de la votació al Congrés.

Notícies relacionades

L’únic que fins ara ha alçat públicament la veu qüestionant d’alguna manera el lideratge de Feijóo ha sigut Mario Garcés, que va ser a l’equip directiu de Pablo Casado, va firmar la carta dels diputats que demanaven la marxa de Teodoro García Egea i finalment va ser sacrificat de les llistes del Congrés el 23J. «Els líders tenen la capacitat de saber cobrir tot el seu electorat. Això ho podia fer José María Aznar», va dir en una entrevista sense esmentar el nom de Feijóo. «El que no es pot és ser al matí d’esquerres, al migdia no sé de què, i a la nit de dretes. El que no es pot dir és derogaré el sanchisme i a la primera persona que es truca és a Pedro Sánchez».

El silenci del PNB

El que passi a la Mesa del Congrés i posteriorment a la investidura, servirà també per deixar gravat al diari de sessions de la Cambra quin és el pes que els altres grups parlamentaris volen donar als acords de PP i Vox en les comunitats autònomes, raó per la qual el PNB, soci amb qui aspirava a comptar el PP, ha donat dos cops de porta seguits a Feijóo. La setmana passada els populars insistien que la negativa dels jeltzales es devia que estaven només negociant i elevant el seu preu. La direcció del partit no negava que poguessin fins i tot oferir a la formació liderada per Andoni Ortuzar la presidència del Congrés com a últim intent per aconseguir, almenys, la seva abstenció, una cosa que CC va posar sobre la taula just un dia després en una entrevista a La Vanguardia. Però aquest dilluns Bendodo ha evitat parlar de la proposta de CC i s’ha limitat a dir que el PP té «els seus plans», sense revelar amb quines altres qüestions podria intentar negociar amb el PNB. El silenci dels bascos és absolut sobre les negociacions de la mesa. Acceptar-hi un lloc, tot i que no sigui la presidència, li permetria en el fons continuar negociant amb els dos partits.