Les negociacions després del 23J

Marta Rovira recorda a Pedro Sánchez que l’impuls del català a la UE ja estava acordat

abertran39335808 gra006  barcelona  17 07 2017   la portavoz de jxs   marta r170717120452

abertran39335808 gra006 barcelona 17 07 2017 la portavoz de jxs marta r170717120452 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A més dels desacords habituals, gairebé estructurals entre ERC i Junts, l’inici de la legislatura derivada de les eleccions del 23J ha portat sota el braç topades entre els que, fins al moment, no deixen de ser socis en la governabilitat, és a dir, el PSOE i els republicans. No és que sigui, tampoc, un fet aïllat, com dona fe el polèmic ‘no’ d’ERC a la reforma laboral del Govern de Pedro Sánchez, però en ocasions passades es podien atribuir les dissensions a una visió de la societat diferent.

En canvi, els xocs de l’última setmana han sigut ocasionats més per la manera de conduir-se d’un partit i l’altre que d’un debat de fons per una qüestió legislativa. Així, aquest dimecres, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha respost al presumpte gest que el president en funcions ha fet cap a l’independentisme, com a manera de guanyar-se el seu suport tant dijous en l’elecció del president del Congrés com més endavant, en l’eventual investidura del candidat socialista.

Sánchez, en una compareixença davant els diputats del seu partit en aquesta nova legislatura, ha assenyalat que el seu Govern impulsaria l’ús de les llengües cooficials a la Unió Europea, coincidint amb el semestre de la presidència europea d’Espanya.

Davant l’anunci, la rèplica de Rovira ha sigut contundent: «¿Quin gest? Si això ja ho vau assumir i ho vau segellar en un acord de la taula de diàleg i negociació del 7 de juliol del 2022», ha publicat en les xarxes socials. El missatge de la número 2 republicana s’acompanya de la nota de premsa d’aquesta reunió del fòrum de diàleg entre governs de fa un any, per acabar-ho d’adobar, dels serveis de premsa de la Moncloa.

Condició per al suport a Armengol

S’ha de recordar que l’ús del català, el gallec i l’eusquera és una de les reclamacions d’ERC per recolzar, en la votació de demà, Francina Armengol, com a presidenta del Congrés.

Diumenge passat, la mateixa Rovira (que la secretària general porti la veu pública de les rèpliques al PSOE ja és un missatge en si mateix) va sortir al pas de les reiterades interpretacions que Junts i, sobretot, els socialistes feien sobre el sentit del vot d’ERC demà dijous, en les quals donaven per fet el suport a Armengol.

Notícies relacionades

Segons van explicar fonts d’Esquerra a aquest diari, divendres passat el partit republicà va transmetre al PSOE que el sentit del vot no estava, ni de bon tros, decidit. I que sobre la decisió penjaven les tres peticions del partit d’Oriol Junqueras: l’ús del català a la Cambra baixa, la creació d’una comissió d’investigació sobre l’espionatge mitjançant el ‘software’ Pegasus i que la nova direcció del Parlament no s’oposés a una possible llei d’amnistia.

Amb tot, lamenten els republicans, els socialistes han mantingut davant l’opinió pública la seva total seguretat que el vot d’ERC cauria del costat d’Armengol.