Feijóo transmet a Armengol que no vol una investidura «ja», però assumeix que decideix la presidenta
4
Es llegeix en minuts

Alberto Núñez Feijóo ja no vol una investidura aviat. Almenys no la vol la setmana vinent. Això és el que va transmetre a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en la conversa que aquest dimarts hi va mantenir, després que el Rei l’hagi designat formalment com a candidat a la presidència. Van parlar per telèfon i, segons fonts populars, Feijóo no va traslladar una data concreta però sí la voluntat que no sigui «ja».

El PP és conscient que «decideix Armengol» perquè el reglament de la Cambra estableix que una vegada que Felip VI ha comunicat la seva proposta, «el president de la Cambra convocarà el ple». Per cortesia parlamentària l’habitual és que hi hagi un intercanvi d’opinions amb el candidat. En aquesta dinàmica es va produir la trucada dilluns a la tarda, que va acabar sense acord sobre una data definitiva.

En la roda de premsa que va protagonitzar al Congrés després de reunir-se amb Felip VI, Feijóo ja va encendre el debat sobre si la investidura podria ser o no en els pròxims dies. Ho va rebutjar amb la tesi que no pot mantenir contactes amb la resta de grups parlamentaris perquè fins dilluns no estan formalment constituïts. Abans d’aquest dia, va dir, «no es pot parlar amb ningú».

No obstant, el candidat del PP ja ha recollit el suport de tres partits –Vox, Unió del Poble Navarrès (UPN) i Coalició Canària (CC)sense que hagi calgut que els grups estiguin formats. Amb CC fins i tot ha rubricat un acord per escrit sobre les condicions del vot en la investidura. I en la compareixença va mantenir que «obligar un candidat a parlar amb els grups en hores o en dies, suposaria que parteix d’una posició de desigualtat respecte a d’altres que poden tenir molt més temps». Però res impedeix a Feijóo mantenir converses amb la resta de formacions polítiques, a partir d’avui mateix, com ha fet des de les eleccions del 23J.

El PP havia defensat una investidura ràpida

La petició de temps feta ara per Feijóo contradiu la posició expressada pel PP fins ara. A mitjans d’aquest mes, el coordinador del PP, Elías Bendodo, va defensar una investidura ràpida, si fos possible a l’agost perquè «som en plena presidència de la Unió Europea i com més aviat hi hagi un govern fruit d’aquesta investidura millor per a tothom».

La convocatòria del ple és una decisió crucial perquè, si resulta fallida com s’espera, el dia de la primera votació marca el calendari de les pròximes eleccions. En dos mesos es dissoldrien les Corts i 47 dies més tard hi hauria uns altres comicis. És necessari quadrar els dies de la setmana perquè la nova cita a les urnes caigui en diumenge.

Les dates en les setmanes vinents es presenten endimoniades. En cas que la investidura fos la setmana vinent i fracassés, com sembla, les eleccions serien el 17 de desembre. Durant els dos mesos següents al ple es podrien convocar més votacions si el Rei proposa un candidat. Però, si no se celebrés a finals d’agost, s’hauria d’esperar més de 30 dies per esquivar una convocatòria electoral en ple Nadal.

Fer-la durant el setembre –el 6, 13, 20 o 27– suposaria que els espanyols votarien el dia de la Nit de Nadal, el de la Nit de Cap d’Any, el 7 de gener o el 14, cosa que en aquest últim cas obligaria a fer que la campanya comencés el dia 5, la Nit de Reis. En aquesta tessitura la investidura s’hauria de retardar fins a principis d’octubre per esquivar totes aquestes convocatòries.

Indici de conflicte

Notícies relacionades

En qualsevol cas s’entreveu un enfrontament per la data de la investidura i per la suposada ronda de consultes que, segons Feijóo, hauria de fer. A la Moncloa ha sorprès aquesta reacció perquè a més, els partits amb els quals el candidat popular vol asseure’s ja li han dit que no l’avalen. La negativa limita a 172 el nombre de diputats amb què pot comptar: els 137 del PP, 33 de Vox i 1 i 1 d’UPN i CC. Insuficients per a la majoria absoluta (176) i per imposar-se al bloc progressista i nacionalista. «És una fugida cap endavant», asseguren en el Govern. «El PNB ho ha tornat a deixar molt clar: no estarà en combinacions amb Vox», destaquen.

I el PNB és sobre el paper l’única via a explorar –tot i que ha dit de totes les maneres possibles que no recolzarà Feijóo. La resta d’alternatives són ERC, Junts o EH Bildu. En aquest context la data està en suspens. Tot i que a ningú se li escapa que dependrà del que li convingui al Govern –Armengol no és un càrrec autònom. Si políticament els resulta més favorable apagar el focus de la investidura de Feijóo com més aviat millor o que continuï encès algunes setmanes més. I també si el rellotge d’unes pròximes eleccions s’activa ja o és millor esperar i guanyar temps perquè Pedro Sánchez arribi a un pacte amb Junts, de qui depèn la seva permanència a la Moncloa.