ERC i Junts registren els seus grups parlamentaris amb diputats del PSOE i Sumar

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La «cortesia parlamentària» és el que s’ha al·legat les últimes dècades cada vegada que el PP o el PSOE han deixat diputats a formacions nacionalistes perquè tinguessin grup parlamentari propi. Això mateix s’ha materialitzat aquest dijous al Congrés, on ERC i Junts han registrat els seus respectius grups amb diputats cedits pel PSOE i Sumar. Com va avançar EL PERIÓDICO, els socialistes han deixat escons als postconvergents –quatre, en concret– i els de Yolanda Díaz, dos als republicans catalans.

El 24 de juliol, un dia després de les eleccions generals, va poder resultar un dia amarg per a les dues formacions independentistes. ERC va passar de 13 diputats a 7 i Junts, que el 2019 s’havia presentat juntament amb el PDECat, de 8 a 7. A més, cap dels dos partits complia els requisits per tenir grup parlamentari propi, amb els avantatges que això comporta. Des d’aleshores, a la taula de negociació hi ha sigut present l’exigència que les dues formacions poguessin accedir a aquest privilegi. Els socialistes hi han accedit des del principi, sempre que la Mesa del Congrés acabés en mans progressistes.

Finalment, aquest dijous, s’han registrat els escrits perquè les dues formacions poguessin tenir entitat pròpia al Congrés i no acabar en el grup mixt. Segons el reglament de la Cambra baixa, no es podrà formar un grup parlamentari amb menys de 15 diputats, tot i que això té una excepció: que un o diversos partits sumin cinc escons o més i que hagin aconseguit el 15% dels vots en totes les circumscripcions en què es presenta el partit o el 5% dels vots a escala nacional.

Notícies relacionades

ERC i Junts tenen set diputats cadascun i, tot i que sí que en superen el mínim exigit de cinc, no compleixen les condicions relatives als percentatges de vots. Per posar-hi solució, el PSOE ha cedit quatre dels seus diputats a Junts i Sumar dos a ERC, que després tornaran als seus respectius grups. D’aquesta manera, la Mesa del Congrés podrà avalar la creació dels dos grups, ja que aquesta pràctica ja s’ha portat a terme en altres legislatures. Així, al Congrés hi haurà nou grups parlamentaris: elPP, el PSOE, Vox, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el grup mixt, amb elBNG, CC i UPN.

Al Senat

Els socialistes també cediran senadors al PNB i a Junts perquè aconsegueixin tenir grup parlamentari propi a la Cambra alta. En aquest cas, serà una mesa amb majoria absoluta del PP que haurà de decidir si aprova aquestes fórmules.