Formació de Govern
El PSOE reactiva la negociació i té tres mesos per segellar un pacte d’investidura
Armengol dona temps a Feijóo i retarda la investidura fins al 26 i el 27 de setembre
Sánchez transmet al Rei la seva confiança a aconseguir la investidura: «Només hi ha una majoria possible»
Com es va forjar el pacte del Congrés: «El més difícil va ser l’equilibri entre ERC i Junts»
El PSOE explora amb ERC i Junts fórmules per despenalitzar el procés
Els negociadors del PSOE es van donar uns dies de descans a finals de la setmana passada. Un cop aconseguida l’elecció de la socialista Francina Armengol al capdavant del Congrés, gràcies a una majoria de 178 diputats que és la que Pedro Sánchez vol repetir en el futur intent de reelecció, estaven exultants, però van considerar que es mereixien un respir després d’unes quantes jornades de vertigen. Dilluns, l’equip designat pel president del Govern en funcions (dirigit pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán) va tornar a activar-se, i van aprofundir en una negociació en paral·lel amb diversos partits que discorre aliena a la decisió del Rei de nomenar com a primer candidat Alberto Núñez Feijóo.
El líder del PP, l’intent del qual d’arribar a la Moncloa està abocat al fracàs perquè només compta amb 172 vots a favor (els del seu partit, Vox, UPN i Coalició Canària), se sotmetrà al debat el 26 i 27 de setembre, segons l’anunci que va fer aquest dimecres Armengol. La presidenta de la Cambra baixa concedeix així temps a Feijóo, tal com ell havia demanat, però els socialistes no es quedaran de braços plegats fins aleshores. Tenen tres mesos per segellar un pacte, perquè la convocatòria per a la repetició electoral no tindria lloc fins a finals de novembre, i els comicis se celebrarien el 14 de gener.
És una possibilitat que els col·laboradors de Sánchez preveuen. «No sabem com acabarà aquesta negociació», insisteixen. Però consideren que una nova crida a les urnes no és l’escenari més probable. De moment, ja han trucat al PNB per començar a parlar. Amb ERC i Junts han reprès les converses, iniciades per a l’acord del Congrés, i els ponts es plasmaran divendres en una nova picada d’ullet als independentistes catalans: el PSOE i Sumar, a través de la cessió de diputats, permetran que les dues formacions tinguin grup parlamentari propi, malgrat no complir tots els requisits per tenir-lo. No seria la primera vegada: el PP també ha obert la mà en casos similars.
«Nosaltres continuem negociant, independentment del que faci Feijóo, que només busca la repetició electoral i salvar el seu lideratge en el PP. Però tot aquest mes, fins a la seva investidura ‘fake’, se li farà molt llarg», argumenten a la direcció del PSOE un dia després que Sánchez traslladés al Rei la seva confiança a aconseguir la reelecció. «Pot articular-se clarament una majoria parlamentària entorn del PSOE», va dir el president del Govern en funcions.
Ara ve la part més difícil: negociacions en paral·lel amb ERC, Junts, EH Bildu, el PNB i el BNG perquè recolzin la futura investidura de Sánchez. Sobretot, per la part de l’independentisme català, que insisteix a demanar una amnistia sobre el procés independentista del 2017. El mateix líder socialista no va descartar durant la compareixença de dimarts una mesura d’aquesta mena, tot i que sense aclarir si es tractaria en sentit estricte d’una amnistia, ja que la seva constitucionalitat suscita dubtes. «Puc manifestar coherència amb el que hem anat fent: el diàleg és el mètode i la Constitució, el marc», va dir. Ja hi ha especialistes jurídics del PSOE, com va avançar aquest diari la setmana passada, que exploren possibles fórmules.
La «paràlisi» que provoca el PP
Notícies relacionadesPerò de moment el focus es troba sobre Feijóo com a candidat, i els dirigents del PSOE assenyalen que respecten la decisió de Felip VI de nomenar-lo (al cap i a la fi va encapçalar la llista més votada i ha insistit que es vol sotmetre a aquest amarg glop) i alhora critiquen que el líder del PP es presenti a una investidura que acabarà a finals de setembre amb un sonor cop de porta per part de la majoria del Congrés. A les cinc de la tarda de dimecres, menys de 24 hores després que el cap de l’Estat designés el dirigent gallec, el PNB rebutjava per tercera vegada en un mes negociar amb els populars. «Les posicions ja estan fixades», va dir el seu portaveu a la Cambra baixa, Aitor Esteban.
Els socialistes insistiran en les setmanes vinents que l’intent del dirigent gallec només serveix, en el fons, per aprofundir en la «paràlisi política» a Espanya, ja que la seva temptativa de ser elegit retardarà l’única alternativa possible, que encarna Sánchez. «Serà una nova derrota de Feijóo després de la de les eleccions i la votació de la Mesa del Congrés. Ell mateix sap que no la tirarà endavant. Només busca tapar el seu veritable objectiu: la repetició electoral», va assenyalar el portaveu parlamentari, Patxi López, a la cadena SER. «La investidura és un gest de supervivència intern de Feijóo», va insistir la ministra d’Educació, Pilar Alegría.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034