Executiva del partit
Debat en la direcció de Junts sobre si consultar a les bases un possible acord amb el PSOE
Junts per Catalunya ha reunit aquest dijous la seva comissió executiva a Altafulla (Tarragona) per valorar l’actualitat i encarar el període polític. Una cita que ha transcorregut de forma plàcida (tret d’algunes crítiques als resultats de les eleccions municipals i algunes aliances municipalistes) i marcada per l’anunci que ha fet l’expresident Carles Puigdemont durant el seu transcurs: que serà ell el que fixi dimarts, dia 5 de setembre, en una conferència a Brussel·les, el marc negociador amb el PSOE de cara a les converses per a un eventual acord d’investidura i que Sánchez no pot ni de bon tros donar per fet o encarrilat el procés d’investidura. Junts ha tancat files, però en la reunió ha aparegut una qüestió no prevista per ara: la possibilitat de sotmetre a votació de les bases un eventual acord amb el PSOE. La resposta: no és el moment, encara.
La qüestió ha sorgit, fora dels punts oficials de l’ordre del dia, quan el diputat Joan Canadell ha preguntat respecte a aquesta possible consulta, segons diverses fonts. S’ha de recordar que Junts ha fet bandera en reiterades ocasions de ser una formació amb una democràcia interna avançada que deixa en mans dels seus militants les decisions de pes. Va passar amb el pacte per a la formació del Govern amb ERC i amb la decisió de deixar de formar part d’aquest mateix Executiu.
Canadell ha obtingut una resposta genèrica de la cúpula, basada en la idea que l’executiva sempre tindrà l’última paraula, però sense abordar encara si s’arribaria a efectuar tal consulta. L’argument és que la situació actual és molt lluny de la possibilitat d’arribar a plantejar-se aquesta decisió en relació amb els militants perquè encara ni ha començat la negociació formal, tal com ha advertit Puigdemont aquest mateix dijous. La consulta a les bases permetria als més partidaris del bloqueig i de la confrontació amb l’Estat defensar un eventual vot contrari a l’acord amb el PSOE.
Sense debat sobre la investidura
Precisament ha sigut el missatge de Puigdemont a les xarxes socials anunciant una conferència dimarts a Brussel·les i alertant que no hi ha encara cap negociació en marxa el que ha portat la direcció de Junts a tancar files malgrat les diferents visions existents sobre la possibilitat de pactar amb el PSOE, després del primer acord amb el partit socialista en relació amb la mesa del Congrés.
D’una banda, hi ha representants del partit favorables a no desaprofitar l’oportunitat d’aconseguir una negociació beneficiosa per a l’autogovern de Catalunya, però evitant en tot moment una repetició electoral que pugui deixar Junts sense l’actual paper decisiu en la investidura. D’altres, en canvi, creuen que Junts no ha de descartar la possibilitat de forçar una nova convocatòria electoral perquè això serviria per demostrar capacitat de bloqueig i una posició extremadament exigent de l’independentisme davant el pactisme d’ERC.
En qualsevol cas, aquest debat queda en segon terme davant el context actual. El comunicat oficial no deixa lloc a dubtes: «L’executiva ha convingut que sigui el president Puigdemont qui dimarts, 5 de setembre, a les 11 hores faci públic davant els mitjans de comunicació el marc que proposarà Junts a tot el que s’interessi per obrir negociacions».
La reunió també tenia previst repassar l’inici de curs polític i els reptes del partit, després de les eleccions municipals i les aliances posteriors que es van forjar, i després de la celebració dels comicis generals, que han deixat JxCat en una posició decisiva, però que van suposar un descens notable de vots al partit. Un sector de la formació és crític amb els resultats obtinguts.
D’altra banda, i tal com va avançar EL PERIÓDICO, la reunió ha servit per acordar la creació d’un nucli reduït de dirigents que prendrà les decisions executives al marge o per delegació de l’executiva, de la qual formen part unes quaranta persones. Aquesta decisió s’emmarca en la voluntat del partit de Jordi Turull i Laura Borràs de cohesionar el discurs intern i treballar de forma més executiva en el dia a dia. La comissió permanent manté els equilibris interns entre partidaris del secretari general i de la presidenta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034