Aquestes són les 3 condicions de Puigdemont per negociar amb el PSOE la investidura de Sánchez

EFE/EPA/OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont, ha fixat aquest dimarts les condicions prèvies per iniciar una negociació amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. En una conferència pronunciada des de Brussel·les, acompanyada per la cúpula postconvergent i per una delegació d’ERC, la CUP i les entitats sobiranistes, Puigdemont ha exposat quines són les seves exigències als socialistes, sol·licitant un «acord històric» que les inclogui. «No parlem d’un pedaç per tirar endavant la legislatura i barrar el pas a la dreta, parlem que si hi ha acord, ha de ser un acord històric, un compromís com el que cap règim ni Govern espanyol ha sigut capaç de fer realitat, malgrat alguns intents, des de la caiguda de Barcelona l’11 de setembre de 1714».

¿A què es refereix? Aquestes són les seves tres condicions:

Reconèixer la «legitimitat democràtica de l’independentisme»

«No hi ha una recepta autonòmica per resoldre els problemes de Catalunya. El determinant és el reconeixement nacional de Catalunya i, per tant, el seu dret a l’autodeterminació,» ha etzibat Puigdemont, deixant clar que Junts no renunciarà a la via unilateral «com a recurs legítim per fer valer els interessos del poble català».

Així, ha recordat que el procés va començar amb la retallada de l’Estatut, i ha reclamat que es deixi de «criminalitzar» el «fet històric de l’1-O», des de la mateixa consulta a la declaració d’independència, passant per la sentència als líders del procés sobiranista i als encausats per les protestes derivades de la decisió del 2019.

En aquest sentit, ha exigit que l’independentisme deixi de ser «perseguit» judicialment com a acte terrorista.

Una llei d’amnistia

Notícies relacionades

Puigdemont ha exigit que s’aprovi una llei d’amnistia «que inclogui l’ampli espectre de la repressió iniciada des d’abans de la consulta del 9-N del 2014» i ha demanat l’actuació del Govern del PSOE i Unides Podem perquè així, fins i tot a través de la Fiscalia General de l’Estat i de l’Advocacia de l’Estat. «S’ha de fer per reparar una injustícia, no per oblidar ni per posar un punt final ni, per descomptat, per igualar les víctimes d’aquestes injustícies als seus victimaris», ha precisat, davant el debat que suscita que els policies processats per la seva actuació en l’1-O.

 Un mecanisme de verificació del compliment dels acords

«La total falta de confiança entre les parts fa que aquest mecanisme sigui imprescindible i que hagi d’operar des de l’inici de les negociacions», ha etzibat Puigdemont sobre la tercera condició. «La nostra experiència ens impedeix tenir confiança en la paraula que ens donin i seria una irresponsabilitat emprendre una negociació de futur que no compti amb aquest mecanisme», ha apuntat l’expresident, en al·lusió a un possible mediador.