Reunió amb càmeres
Feijóo assumeix la seva debilitat parlamentària i normalitza la relació amb la ultradreta de Vox
En els 17 mesos que suma al capdavant del PP, el polític gallec havia acceptat coalicions amb Vox en autonomies i ajuntaments, però havia evitat fotografiar-se amb Santiago Abascal
Aquestes són les tres condicions de Puigdemont per negociar amb el PSOE la investidura de Sánchez
Feijóo rebutja les condicions de Puigdemont i diu que s’«estalviarà» la reunió amb Junts
Durant l’any i mig que fa que és líder del PP, Alberto Núñez Feijóo s’havia vist a soles en almenys tres ocasions amb Santiago Abascal, president de Vox, però mai havia volgut que les càmeres deixessin constància de la reunió. Feijóo ha trigat 17 mesos a posar amb el màxim representant de la ultradreta a Espanya. Va passar aquest dimarts al Congrés. El moment va ser acuradament buscat: unes hores després de la potent imatge de la vicepresidenta Yolanda Díaz i Carles Puigdemont a Brussel·les (dilluns) i al mateix temps que l’expresident parlava a la capital belga per plantejar les seves exigències d’amnistia i autodeterminació.
Amb aquesta trobada pública entre Feijóo i Abascal, el polític gallec naturalitza la relació amb l’extrema dreta espanyola, una cosa que altres partits de la família europea del PP, com la CDU alemanya (de l’excancellera Angela Merkel), fa dècades que rebutgen al no acceptar cap tipus de pacte amb Alternativa per a Alemanya (equiparable a Vox al país germànic).
Des que Feijóo va agafar les regnes del PP, l’abril del 2022, el seu partit ha tancat governs de coalició amb la ultradreta en cinc comunitats autònomes: Castella i Lleó, el País Valencià, Extremadura, Aragó i Múrcia. I, des del maig, comparteixen el poder en 140 ajuntaments de tot Espanya. Aquesta àmplia col·laboració era òrfena d’una imatge que anhelaven els dirigents de Vox, que han fet una crida general aquests dies per aconseguir el final de l’‘apartheid’ al seu partit.
El líder dels populars ha acabat assumint amb aquesta fotografia la relació que per la via dels acords ja mantenia amb Abascal. La confusa política de pactes autonòmics del PP després de les eleccions de maig li va passar factura en les generals de juliol: al País Valencià, Carlos Mazón va córrer per ficar Vox en el Govern mentre que María Guardiola, a Extremadura, va dir mil vegades que no ho faria (tot i que va acabar cedint). I, a Múrcia, Fernando López Miras (PP) va tancar la setmana passada un Executiu amb Vox després de setmanes en què havia amenaçat de repetir les eleccions.
Després que Feijóo s’estavellés contra les seves expectatives i no aconseguís un resultat suficient per convertir-se en president del Govern, el líder del PP ha encaixat la realitat i està digerint la necessitat d’entendre’s amb Vox. El polític conservador podrà sumar als seus 137 diputats els 33 de Vox, el d’Unió del Poble Navarrès i el de Coalició Canària. El marcador en la votació de la seva investidura, el 27 de setembre, serà previsiblement de 172 vots a favor per 178 en contra.
La reunió d’aquest dimarts entre els dos polítics de dretes va durar una hora i quart, i tant Feijóo com Abascal van comparèixer davant de la premsa després, per separat, escenificant bona sintonia i mirant d’evitar les diferències. «Avui no toca», va arribar a dir el líder de Vox recordant la mítica frase de Jordi Pujol per no comentar els seus desacords. Per no voler comentar no va voler ni parlar de la reunió que el PP defensava amb Junts al Congrés (pocs minuts després Feijóo va dir que, després d’escoltar Puigdemont, no té sentit veure’s amb els independentistes).
Bona sintonia
Els votants de Vox agafaven abans la papereta del PP i la pròxima batalla a mitjà i llarg termini dels populars serà recuperar-los, tot i que ara els dos s’han conjurat a intentar que Carles Puigdemont no decideixi el futur d’Espanya. Per a això Abascal fins i tot va arribar a admetre aquest dimarts que facilitaria la investidura de Feijóo si tanca algun tipus d’acord amb el PSOE, un extrem al qual el polític gallec va donar molta importància i va demanar a Pedro Sánchez que s’ho pensi. «Si aquesta possibilitat existís i entenc que és molt difícil, Vox, sens dubte, no seria un obstacle», va afirmar Abascal.
Un «cop» des de la Moncloa
Notícies relacionadesEl que també es va veure aquest dimarts és el que l’espera al PSOE si finalment Sánchez treu la investidura amb l’ajuda de Junts. El màxim dirigent de Vox va assegurar que això seria un «cop» perpetrat «des del palau de la Moncloa».
El PSOE, per boca del portaveu parlamentari, Patxi López, es va queixar del «teatret» de la reunió entre Feijóo i Abascal al Congrés perquè Vox ja havia compromès el seu suport a la investidura del representant del PP. «Abascal ha obligat Feijóo a entregar-se amb armes i cedir a totes les seves pretensions [...]. Ha vingut avui a passar-li pel morro que Vox és part dels governs de cinc comunitats i més de 100 ajuntaments d’aquest país gràcies al PP», es va burlar de López.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034