Al seu pas per Catalunya

L’Audiència Nacional obre diligències per determinar si els CDR estan darrere de l’intent de sabotatge a la Vuelta Ciclista

L’Audiència Nacional obre diligències per determinar si els CDR estan darrere de l’intent de sabotatge a la Vuelta Ciclista
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’Audiència Nacional ha obert diligències per determinar si darrere del sabotatge que es preparava contra la Vuelta Ciclista a Espanya al seu pas per Catalunya hi ha els Comitès de Defensa de la República (CDR). Ho ha fet al mateix jutjat en què hi ha una causa oberta contra una presumpta cèl·lula d’aquest col·lectiu processada per integració en organització terrorista i la possibilitat de fabricar substàncies explosives, però per ser el que es trobava de guàrdia l’última setmana d’agost, quan es van produir els fets, van informar EL PERIÓDICO fonts jurídiques.

Joaquín Gadea, magistrat de reforç del Jutjat Central d’Instrucció Número 6, que estava de guàrdia quan van passar els fets, ha obert el procediment després de rebre un ofici de la Comissaria General d’Informació del Cos Nacional de Policia per la detenció de quatre persones per la seva presumpta participació en l’atac que es preparava contra els ciclistes del pilot, segons ha avançat El Mundo i ha confirmat aquest diari. Els arrestats van quedar en llibertat després de comparèixer davant el jutge de guàrdia de Solsona (Lleida) amb la condició de no acostar-se a menys de 500 metres de les etapes ciclistes.

El magistrat de l’Audiència Nacional justifica l’obertura de les diligències, que encara estan en estat molt incipient, perquè encara cal determinar qui és el competent per continuar la investigació, que «durant les setmanes prèvies, els autodenominats Comitès de Defensa de la República (CDR) van encoratjar i van proposar a les xarxes socials de manera clara i directa el boicot i interrupció de les etapes de la Vuelta que transcorrien» per Catalunya. Per això s’ha d’investigar si finalment van tenir relació amb l’intent de sabotatge, previst al pas dels ciclistes.

Notícies relacionades

Segons el seu parer, es tracta de «fets molt greus en què resulta fàcil apreciar el resultat lesiu que el sistema instal·lat buscava ocasionar, i no resulta difícil imaginar que la voluntat de causar un mal a un indeterminat nombre de persones guiava els autors de l’acció». Afegeix que era un fet «perfectament planificat i organitzat», en què es vessarien 400 litres de combustible des del pont al pas del pilot amb «un sofisticat mecanisme ocult».

Malgrat que els presumptes autors van ser ràpidament detinguts i posats a disposició judicial, el magistrat destaca que van adoptar mesures de seguretat per impedir-ho, com no portar a sobre els seus mòbils i utilitzar camins secundaris per arribar fins al lloc previst per a l’atac.