L’escenari després del 23J

Puigdemont i el president del PNB es reuneixen a Waterloo amb la vista posada en la investidura

Puigdemont i el president del PNB es reuneixen a Waterloo amb la vista posada en la investidura
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Després de sis anys de distanciament després de la convulsa tardor del 2017, les direccions de Junts i el PNB han oficialitzat aquest divendres el desglaç amb una trobada a Waterloo entre l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el president dels nacionalistes bascos, Andoni Ortuzar. Una trobada que no només suposa començar a tancar una bretxa i intensificar la col·laboració entre dos partits clau en l’aritmètica per a la investidura de Pedro Sánchez, sinó també un reconeixement més de Puigdemont com a interlocutor a l’espera que el PSOE arrenqui de manera oficial les negociacions. No és fútil que la trobada s’hagi produït a la residència del president a Waterloo.

Els resultats de les eleccions generals del 23J passat i el fet que Junts s’hagi situat en una tessitura negociadora ha tornat a estrènyer les relacions entre el PNB i els postconvergents, que fins al 2014 s’havien presentat units a les eleccions europees. Uns vincles que van quedar trencats pel procés. I especialment entre Puigdemont i el ‘lehendakari’ Iñigo Urkullu, que va fer de mediador entre la Moncloa i la Generalitat l’octubre del 2017 per aconseguir, sense èxit, que el president convoqués eleccions en lloc de donar peu a la declaració unilateral d’independència.

Pocs detalls han aportat els dos partits d’una reunió que s’ha allargat dues hores i mitja. Segons han informat a través d’un comunicat la reunió ha servit «per analitzar l’escenari polític obert a l’Estat espanyol després de les eleccions del 23J». A més de Puigdemont i Ortuzar, a la trobada han participat el secretari general de Junts, Jordi Turull, i, per part del PNB, el responsable d’Organització, Joseba Aurrekoetxea, un dels dirigents clau en la negociació del suport del partit a la moció de censura del 2018 que va catapultar Sánchez fins a la Moncloa.

La reunió, que tant Junts com el PNB han qualificat de «cordial i profitosa», s’emmarca en els contactes periòdics que mantenen les dues formacions per «intensificar i optimitzar» els seus vincles, per bé que el gran teló de fons són les condicions per a la investidura.

Pressió conjunta

Notícies relacionades

Tant Junts com el PNB reivindiquen que són «determinants per a la formació d’un Govern a Espanya» i que això passa per atendre les reivindicacions dels dos partits: l’amnistia en el cas dels independentistes catalans, que demanen que s’aprovi abans i obrir el meló d’un nou «model territorial de l’Estat» que abordi l’encaix d’Euskadi en el cas dels nacionalistes bascos. «O busca l’acord amb el PNB i Junts, o les coses no sortiran», va advertir Ortuzar la setmana passada, a més d’avançar que les seves relacions amb Puigdemont estaven «ben greixades».

La trobada de Puigdemont amb el president dels nacionalistes bascos se suma al que el 4 de setembre va mantenir l’expresident amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, tot i que en aquest cas va ser al Parlament Europeu i no a Waterloo. El dirigent de Junts va recuperant terreny com a interlocutor en una setmana en la qual el PSOE, que no intensificarà moviments fins que passi la investidura –s’espera que fracassada– d’Alberto Núñez Feijóo, ha refredat aquesta setmana les expectatives dels independentistes.