Negociacions d’investidura
Junts i ERC redoblen la pressió a Sánchez per l’amnistia i el català a la UE
El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, comença a estar sotmès a una olla a pressió. Si aquesta setmana ha estat marcada per un PP que a toc de corneta de José María Aznar ha convocat una manifestació en contra d’una llei d’amnistia encara per definir, aquest cap de setmana han sigut els independentistes els que han urgit el líder del PSOE a posar en marxa unes negociacions per a la investidura que, adverteixen, estan verdes. Els dos punts candents són clars: la desjudicialització total del conflicte i, de manera més immediata, desencallar l’oficialitat del català al Parlament Europeu, que està topant amb reticències d’alguns estats membre. El calendari estreny, mentre que els socialistes esperen poder calibrar l’impacte de la protesta de la dreta la setmana que ve i el fracàs de la investidura d’Alberto Núñez Feijóo abans de moure fitxa.
Les advertències han arribat tant des de Junts com des d’ERC, que aquest dissabte han reunit els seus consells nacionals. Els de Carles Puigdemont han avisat Sánchez que es pot emportar «sorpreses» si no s’arremanga de manera urgent per complir les seves expectatives, mentre que ERC ha sigut taxatiu a l’afirmar que les coses «no van bé» perquè la interlocució no avança ni en el calendari ni en el contingut. La guinda l’ha posat la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que ha exigit al PSOE «accelerar» les negociacions, alhora que, Jaume Asens, a qui Sumar ha encarregat la interlocució amb Waterloo, ha admès en una entrevista a ‘Vilaweb’ que els socialistes no han posat sobre la taula cap proposta o text sobre l’amnistia.
Fugir d’una negociació in extremis
El temor de totes les parts en dansa és que Sánchez els sotmeti a una negociació exprés. Si bé els postconvergents, per boca del seu portaveu al Congrés, Míriam Nogueras, han deixat caure que «no rebaixaran demandes com sembla que fan alguns» –dard a ERC– i que no renunciaran a «cobrar per avançat» per molt que es dilati el calendari, els republicans han assegurat que no estan disposats a sotmetre’s a un estira-i-arronsa in extremis. «ERC no es vol trobar amb una negociació en l’últim minut i concessions d’última hora amb finalitats partidistes», ha afirmat la secretària general del partit, Marta Rovira, tornant la pulla als postconvergents.
Que les negociacions per a la investidura amb el PSOE no s’entendran sense la lluita sense treva entre Junts i ERC ha tornat a ser evident en uns discursos post Diada que també han il·lustrat com les dues formacions es mostren impermeables a les peticions de bloqueig i discursos unilateralistes de sectors com l’ANC. Si un temor hi ha al carrer Calàbria és que Puigdemont s’atribueixi en exclusiva l’assoliment d’una amnistia –o figura equivalent– quan han sigut precisament ells els que, reivindiquen, han «obert el camí» perquè sigui possible. De fet, Rovira ha donat «per descomptat» que el PSOE assumeix aquesta amnistia perquè ja estava inclosa en el pacte per a la Mesa del Congrés, en el qual es va recollir el compromís d’abordar la desjudicialització «per totes i cada una de les vies legals necessàries».
La prova de foc de dimarts amb el català
Notícies relacionadesSi l’amnistia és ara una possibilitat que està a sobre de la taula, ha insistit la republicana, és perquè abans es van aprovar els indults i l’eliminació de la sedició del codi penal. No obstant, Junts continua abonant l’«a canvi de res» que, sota el seu judici, ha marcat l’estratègia negociadora d’ERC amb el PSOE. Per contra, ha precisat Nogueras, ells seran els de «cobrar per endavant». El seu ‘sí’ a Sánchez, ha reiterat, passa perquè la llei d’amnistia i l’ús del català a Brussel·les estiguin aprovats abans de la formació del nou Govern. Dimarts serà, per a Junts, una prova del cotó fluix. És la data del primer ple en què està previst que es pugui parlar català al Congrés, però també el dia en què es debat l’oficialitat d’aquesta llengua a l’Eurocambra. «Veurem llavors el nivell de credibilitat del PSOE», ha etzibat la dirigent de Junts.
ERC ja ha donat a tots els seus dirigents la directriu d’ utilitzar exclusivament el català en totes les seves intervencions tant al Congrés com al Senat. I en el seu afany per no quedar eclipsada pel rol determinant de Junts en l’aritmètica, ha recordat a Sánchez que, si bé la resolució del conflicte i l’amnistia han d'estar «al centre» de la seva agenda, també hi ha altres qüestions pendents d’abordar, com la reducció del dèficit fiscal i Rodalies. Si una cosa estan advertint els independentistes al president en funcions és que la investidura, com els trens de la xarxa ferroviària a Catalunya, pot arribar tard. O, directament, no arribar mai.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
-
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili